A Rabszolgák kórusával tiltakoznak a tervezett leépítések ellen az aradi filharmonikusok

Az önkormányzat által tervezett létszámleépítések elleni tiltakozásul „dackoncertet” adott az Aradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara és kórusa kedden az intézménynek otthont adó Kultúrpalota lépcsőjén.

A művészek Giuseppe Verdi négyfelvonásos operája, a Nabucco leghíresebb kórusművét, a Rabszolgák kórusát adták elő. A filharmonikusok ezzel kívánták felhívni a közvélemény figyelmét az intézményt fenntartó polgármesteri hivatal tervére, ami szerint jelentős mértékben (több mint felével) csökkentenék idén a költségvetésüket, ennek nyomán pedig sok művészt és a kiegészítő személyzet számos tagját nyugdíjaznák, illetve elbocsátanák.

Robert Daniel Rădoiaș, a filharmónia énekkarának karmestere szerint ezzel veszélybe kerül a művészi teljesítmény, ha tényleg „meghúzzák a nadrágszíjat”, nem tudnak újabb műveket színpadra állítani.

Călin Bibarț nemzeti liberális párti polgármester a költségvetés tervezetéről tartott múltheti közvitán azt mondta, hogy „minden tőle telhetőt” meg fog tenni, hogy az intézmény „érdekei ne sérüljenek”. Az tény viszont, hogy az elöljáró korábban bejelentette: az idei költségvetés szűkös lesz, a polgármesteri hivatalban és az önkormányzatnak alárendelt intézményekben összesen kétszáz posztot szüntetnek meg (igaz, ezek között vannak betöltetlen állások is).

A keddi tiltakozás-koncerten a filharmónia alkalmazottainak 97-98 százaléka vett részt, a végén pedig felolvastak egy kiáltványt a kívánalmaikkal, amiben köszönetet mondtak a támogatóiknak is.

A filharmónia munkaközössége petíciót is megfogalmazott a költségvetés tervezett csökkentése ellen, ezt kedd délig több mint 6500-an írták alá.

(Nyitókép forrása: aradon.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?