Megóvja Bogdan Licu alkotmánybírói megválasztását az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon a Bogdan Licu, a legfőbb ügyész jelenlegi helyettesének alkotmánybírói kinevezéséről szóló határozatot, amint az megjelenik a Hivatalos Közlönyben – jelentette ki kedden Stelian Ion.

Illusztráció | Fotó: Agerpres„Ma a képviselőház az alkotmányos értékek közé emelte a szélhámosságot és a szellemi tulajdon ellopását” – nyilatkozta az ellenzéki párt parlamenti képviselője, korábbi igazságügyi miniszter, miután az alsóház Bogdan Licut választotta alkotmánybírónak Valer Dorneanu helyére, akinek júniusban lejár a mandátuma.

Stelian Ion hangsúlyozta: bár az USR kiválóan képzett, számos tudományos munkát publikáló, az igazságügyben jelentős tapasztalattal rendelkező jelöltet nevesített az alkotmánybírói tisztségre Cristian Danileţ személyében, a képviselőház olyan személyt választott be a testületbe, aki amellett, hogy nagyon gyenge jegyeket kapott az érettségin, „obskúrus hátterű egyetemen” szerzett jogi diplomát, és a záróvizsgán is gyenge eredményeket ért el.

„A képviselőház és a parlament ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy gyenge vagy megkérdőjelezhető képzettséggel is (...) minden esélyed megvan rá, hogy – kellő politikai támogatással – megválasszanak alkotmánybírónak” – fogalmazott. Hozzátette, Bogdan Licu doktori disszertációjában éppen Cristian Danileţ dolgozatából másolt le részleteket.

Az USR meg fogja támadni Licu kinevezését az alkotmánybíróságon, többek között hiányos jelentkezési dossziéja, illetve a jogi bizottságban történt meghallgatások és a szavazás módja miatt – tette hozzá Stelian Ion.

Kedden a képviselőház Bogdan Licu legfőbbügyész-helyettest választotta az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 208 támogató és 93 ellenszavazatot kapott a titkos szavazáson. Az USR jelöltje, Cristian Danileţ 59 támogató és 242 ellenszavazatot, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltje, Ioan Sabău-Pop 34 támogató és 267 ellenszavazatot kapott.

Bogdan Licu alkotmánybíróvá választása után kijelentette: nagy megtiszteltetést, ugyanakkor nagy felelősséget jelent ez számára, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy méltó legyen a tisztséghez. „Garantálom, hogy pártatlan leszek minden politikai párttal és minden emberrel szemben ebben az országban” – nyilatkozta Licu a parlamentben. Hozzátette, nem érzi magát „a titkosszolgálatok emberének”, amint azt az USR képviselői állították róla. Azt is megemlítette, hogy nem áll szándékában az alkotmánybíróságot vezetni, de azt is kiemelte, hogy jó véleménnyel van saját magáról, „nem kell szégyenkeznem semmiért, amit eddig tettem”.Bogdan Licu | Fotó: Agerpres

„Természetesen mások véleménye is számít, és mindig figyelembe kell vennünk mások véleményét, és ha ez nem éppen kedvező, akkor mindent meg kell tennünk, hogy bebizonyítsuk, hogy tévedtek, vagy hogy egy adott pillanatban rosszul ítéltek meg bennünket. Ezt próbáltam én tenni” – fűzte hozzá.

Licu beszélt még az 1989-es forradalom dossziéjáról, hangsúlyozva, hogy neki volt bátorsága újranyitni a 2016-ban lezárt aktát, majd „a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy az ügyben szereplő emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenek”.

Kapcsolódók

Kimaradt?