Megnyitotta a 6. Biztos Kezdet Házát a Gyulafehérvári Caritas

Biztos kezdet egy biztos jövőért elnevezésű projektje keretében a hatodik és egyben utolsó Biztos Kezdet Ház megnyitóját tartotta a Gyulafehérvári Caritas október 19-én, Korondon.

Az átadáson a megjelent családokat, partnereket, egyházi képviselőket, valamint a sajtó munkatársait elsőként Katona Mihály, Korond Község polgármestere köszöntette, majd Ludescher László, a Caritas ágazati igazgatója fejezte ki háláját. Beszédében kifejtette „a Caritas mindig szeret olyan helyekre menni, ott dolgozni, ahol valóban partnerként kezelik, ahol az önkormányzat számára a szociális kérdések nem közömbösek. Bölcs az az önkormányzat, az a képviselő testület, aki az emberekbe és nem a kövekbe próbálja elsődlegesen az erőforrásait, az energiáját fektetni, hiszen a kövek megmaradnak több száz évig, de mi értelme van ennek, hogyha nem lesznek emberek, akik ebben emberhez méltó életet éljenek”.

Fotók forrása: Gyulafehérvári Caritas

A projekt megvalósítására mindössze 24 hónap állt a rendelkezésükre, az építkezést támogatások, önerő és önkéntes munkák révén sikerült időben, majdnem egy évvel a határidő lejárta előtt átadni, mondta el Márton Melánia a Biztos Kezdet projekt koordinátora.

Borbély Ildikó, aki a projekt szakmai részéért felelt, a megnyitón elmondta, hogy azért újszerű ez a projekt, mert az élet kezdetét célozza meg. „Nem csak a 0 és 6 év közötti gyerekeket nevelő családokat támogatjuk, hanem már a várandós édesanyákat is. Hiszen fontos annak mélyebb tudatosítása, hogy az élet nem a születéssel, hanem már az anyaméhben elkezdődik. Az apa és az anya viselkedése, gondolatai, érzései hatással vannak a magzatra. Természetesen ez csak az első időszak, ezt követi a szülés, a születés, a szülővé válás, a csecsemő gondozása, fejlődésének kísérése, majd a közösségbe kerülés, az óvodába, iskolába. Ezek azok a mérföldkövek, amely során lehetnek elakadások, és ezekben tudunk segíteni” – tette hozzá.  

Júniusban Gyergyóalfaluban, majd Marosszentgyörgyön, Zetelakán, Oroszhegyen és Gyergyóremetén sikerült hivatalosan is elindítani egy-egy Biztos Kezdet Házat, amelyek azóta is sikeresen működnek, számos helyi család csatlakozott a központok munkájához. A projekt valamivel több, mint egy éve indult és tavaly októberben volt a nyitó sajtótájékoztatója, tehát szimbolikus, hogy majdnem egy évvel később tudták megtartani az utolsó háznak a megnyitóját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?