Megnyitják a civilek előtt a hadsereg oltóközpontjait

92 oltóközpontról van szó, ahol mostanáig a katonák és azok családtagjainak immunizálása folyt.

Március 15-étől megnyitják a hadsereg oltóközpontjait a koronavírus elleni vakcinára jogosult civilek előtt is, közölte pénteken Nicolae Ciucă védelmi miniszter. A tárcavezető Facebook-bejegyzésében rámutatott: a védelmi minisztérium által létrehozott 92 oltóközpontot nem a katonáknak szánt privilégiumként alakították ki, és „nem tervezték”, hogy ezek zárt rendszerben működjenek, hanem az volt cél, hogy tehermentesítsék a többi oltóközpontot, átvállalva a lakosság egy jelentős részének beoltását.

Ami a katonák családtagjainak beoltását illeti, a miniszter szerint a katonák státusát szabályozó törvény értelmében a családtagoknak is a védelmi minisztérium saját hálózata biztosít ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat. Ciucă leszögezte, nem tűr el semmilyen kivételezést, a katonaság oltóközpontjaiban is maradéktalanul betartják az országos oltási stratégia elsőbbségi szabályait. Megígérte azt is, hamarosan nyilvánosságra hozzák annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a Focșani-i katonai kórházban történt rendellenességeket hivatott feltárni.

A román védelmi miniszter arra reagált, hogy a Recorder.ro tényfeltáró portál előző nap megírta: Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül a koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több, mint ötszáz alkalmazottja. Több száz kivételezettet oltottak be még az orvosok előtt, és több mint négyezer, elsőbbségre nem jogosult állampolgárt a krónikus betegek előtt, többek között katonák és állami tisztségviselők családtagjait vették előre.

A Recorder „toplistát” készített a jogosulatlanok százait előrevevő oltóközpontokról, amelyen két katonai kórház is szerepel. A vranceai megyeszékhely katonai kórházának parancsnoka egy korábbi sajtónyilatkozatban el is ismerte: körlevélben értesítették az első kategóriára jogosult alkalmazottakat, hogy a katonáknak kialakított oltóközpontban a velük együtt lakó közeli rokonaikat is beoltathatják, pedig a Recorder szerint erre nem létezik törvényes alap.

Romániában eddig 1 millió 337 ezer embert oltottak be, 683 ezren mindkét dózist megkapták.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?