Meglepődött a korlátozó intézkedések enyhítésén a volt kormányfő

Florin Cîţut meglepték az ünnepi időszakra bejelentett lazító intézkedések, mivel nyáron, amikor mindössze néhány tucatnyi megbetegedést jegyeztek naponta, miniszterelnökként bírálták őt a korlátozások feloldása miatt.

Florin Cîţu | Fotó: Agerpres„Most ezer körüli a napi esetszám, mégis lazítanak. Figyelemmel követem a történéseket, és aggodalommal állapítom meg, hogy – remélem, nem lesz igazam –, nem biztos, hogy eljött a lazítások ideje" – nyilatkozta a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, a kormány és az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) előző vezetője.

Állítása szerint a koalícióban nem vitatták meg az intézkedéseket, a lazításokról a kormány döntött. Cîţu beszélt arról is, hogy kézhez kapta a Covid-igazolvány használatát szabályozó új törvénytervezetet, és a nap folyamán megvitatják a párt szakembereivel.

Rámutatott, az oltatlanok ingyenes tesztelését továbbra sem támogatja, tekintve, hogy bárki hozzáférhet a koronavírus elleni vakcinához. Érvei szerint az oltás a megoldás a járvány legyőzésére, nem a tesztelés, márpedig, ha az állam korlátlan ingyenes tesztelési lehetőséget kínál, nem fog nőni az átoltottság. Erről sem tárgyaltak még a koalícióban, a legközelebbi ülésen azonban felveti a témát – tette hozzá a PNL elnöke, hangsúlyozva, hogy pártja nem fogja támogatni a korlátlan ingyenes tesztelést.

A szenátusi elnök továbbra is azt tartja a legjobb megoldásnak, hogy legtöbb 45 napig fizesse az állam az oltatlanok tesztelését, és állítása szerint erre Alexandru Rafila is rábólintott korábban. „Nem értem, miért kellene ezen változtatni. Szerintem ez elegendő idő arra, hogy aki nem oltatta be magát, megtegye ezt a lépést" – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?