Megegyeztek a bányászokkal, véget érhet a sztrájk

Három részletben fogja kifizetni a kormány az elmaradt béreket és egyéb járandóságokat.

Egyezségre jutott a kormány a bányászokkal, jelentette be Raluca Turcan munkaügyi miniszter, azt követően, hogy megbeszélést folytatott utóbbiak képviselőivel. A bányászoknak három részletben fogják folyósítani elmaradt járandóságaikat.

„Február 25-én és 26-án a bányászok meg fogják kapni a ki nem fizetett béreket, valamint a többi járandóságuk egy részét, az élelmiszerjegyeket és az utazási költségeik ellenértékét” – nyilatkozta Raluca Turcan. A lupényi bányászok múlt héten léptek sztrájkba, mivel már harmadik hónapja nem kapták meg a bérüket. Ennek az oka az, hogy a Zsil-völgyi szénbányákat és két hőerőművet működtető Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) csődközeli helyzetben van.

Az állami vállalat hosszú évek óta súlyos pénzügyi gondokkal küszködik, a 2015 és 2019 közti időszakban 5,5 milliárd lej veszteséget könyvel el, miközben árbevétele 525 millió lejről 250 millióra csökkent. 2019-ben a céget fizetésképtelenné nyilvánították. A CEH gondjait súlyosbítja, hogy hatalmas adósságállománya mellett még egy állami támogatást is vissza kell fizetnie, annak folyósítását ugyanis az uniós hatóságok törvénytelennek találták.

(Nyitókép: Facebook)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?