banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Még nem készült el a felújítási terv, de már bontják a legendás révi menedékházat

A Bihar Megyei Tanács sajtóosztálya tudatta: a révi menedékház felújítását versenytárgyaláson elnyerő cég dolgozik a műszaki tervek elkészítésén, de ezzel egy időben már megkezdte az épület azon részeinek bontását, amelyeket veszélyesnek ítéltek.

A bontásra azért van szükség, hogy az omlásveszélytől megóvják a környéken járó turistákat, közli a megyei önkormányzat sajtóosztálya. Az azonban kérdés marad, ha még nem készült el a felújítás műszaki terve, minek alapján ítélték bontásra az épület jelentős részét.

Fotók: megyei tanács

A megyei önkormányzati kommunikációs iroda furcsa döntése, hogy a turisták testi épségének megóvását hozzák fel legfontosabb érvként, de mivel az egykori EKE-menedékház és közvetlen környéke építési területnek minősül, oda illetéktelenek be sem tehetnék a lábukat, ugyanis a kivitelező kötelessége biztonságosan elhatárolni a területet.

A megyei tanács ugyanakkor közli, a beruházás értéke meghaladja a 2,69 millió lejt (áfa nélkül). A felújítás megkezdéséhez szükséges engedélyt február végén adta ki a megyei önkormányzat. A kivitelezőnek ekkortól kezdve három hónap áll rendelkezésére a tervek elkészítésére, és további 18 hónap a munkálatok elvégzésére.

A hányattatott sorsú révi menedékház felújítása a Román–Magyar Határ Menti Együttműködési Programban valósul meg. A megyei önkormányzat pályázatvezetőként szerepel egy határon átnyúló összetett projektben, és a román partner feladata az egykori turistaház rendbetétele.

A projektet még az előző megyevezetés, az RMDSZ-es Pásztor Sándor és csapata állította össze és indította el. A pályázat lebonyolítását hátráltatta, hogy úgynevezett felülszerződött projektről volt szó, ami azt jelentette, hogy a pályázatkiíró nem tudta biztosítani az igényelt támogatást, de a Bihar megyei önkormányzat vállalta, hogy az eredetinél nagyobb önrésszel is hajlandó beszállni a menedékház megmentése érdekében.

A felülszerződött pályázatokat azonban országonként más szabályok szerint kezelik, emiatt a magyarországi félnek adódtak problémái. Miután sikerült megoldaniuk a jogi helyzetet, az akadályozta a munkálatokat, hogy a kivitelezésre kiírt két versenytárgyalásra nem jelentkezett egyetlen vállalkozás sem. A harmadik kiírás lett csak sikeres, arra is egyetlen kivitelező nyújtotta be jelentkezési dossziéját.

Így nézett ki a menedékház, miután évtizedekig senki sem viselte gondját

A felújítandó révi menedékház festői szépségű és törvényileg védett természeti környezetben található. A felújítást nehezítő körülmény, hogy az ingatlanig nem vezet közút és ilyet építeni sem lehet a Natura 2000-es területen. A szállítási feladatokat csakis a Sebes-Körös szurdokvölgyében haladó, Nagyvárad–Kolozsvár közötti vasútvonalon lehet megoldani, magasabb vízállás esetén pedig a folyón úsztatva.

1940-es évekből származó képeslapon az egykori EKE-turistaház

A menedékház a 90-es évek végéig többé-kevésbé üzemelt, de bő két évtizede ebek harmincadjára került. Vitatott volt a tulajdonjoga is, ezért sem magánvállalkozások, sem a helyi, sem a megyei önkormányzat nem költött az állagmegőrzésre. Az RMDSZ-vezetésű megyei tanács és Rév község magyar alpolgármestere, Hasas János bogozta ki szálakat, hogy megmentse a Királyerdő-hegység egyik legszebb barlangja, a Zichy-cseppkőbarlang mellett és az ebből kilépő, majd tízméteres vízeséssel a Sebes-Körösbe torkolló Styx-patak partján található legendás épületet.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?