banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Máréfalván épül új egyházi óvoda a magyar kormány támogatásával

Új egyházi óvoda alapkőletétele céljából látogatott a Székelyudvarhely melletti Máréfalvára Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken délelőtt.

Szijjártó Péter a máréfalvai ünnepségen | A szerző felvételeA máréfalvi önkormányzat és a helyi római katolikus plébánia meghívására Máréfalvára látogatott pénteken délelőtt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki egy új egyházi óvoda alapkőletételén vett részt. Az eseményen több hazai közjogi méltóság mellett jelen volt Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke és Grezsa István, a Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős magyar miniszteri biztos.

Az ünnepségen beszédet mondott a miniszter és az érsek mellett Kovács Imre, Máréfalva polgármestere és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

„El kell érni, hogy egyetlen magyar gyerek se kerülhessen olyan méltatlan helyzetbe a Kárpát-medencében, hogy ne tudjon anyanyelvi óvodai vagy iskolai képzésben részesülni. Mi ezért dolgozunk” – fogalmazott Szijjártó.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint a most megkezdett 400 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 220 millió forinttal járul hozzá, és az óvoda épülete a plébánia tulajdonában lesz, a fenntartást pedig a máréfalvi önkormányzat vállalja.

„Máréfalván ma új óvoda épül és ez fantasztikus hír, mivel azt mutatja, hogy a helyi magyar közösség folyamatosan nő, amiért szükség van új óvodára. Kibe fektetnénk, ha nem a legféltettebb kincseinkbe, a gyermekeinkbe?” – vélte Szijjártó Péter.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?