Május 2-áig jelentkezhetnek ösztöndíjra a külföldi egyetemeken tanuló diákok

Havi 1200 és 2000 euró közötti támogatásban részesülhetnek a külföldi egyetemeken mesteri, doktori, posztdoktori képzésen vagy kutatásban résztvevő hallgatók. Az érdeklődők május 2-áig jelentkezhetnek.

„AZ RMDSZ számára kiemelten fontos az oktatás, éppen ezért kormányzati munkánk során is fokozottan figyelünk arra, hogy minél több romániai magyar diák vehessen részt a legkorszerűbb képzéseken, illetve kutatásokban. Jó hír pedig, hogy ezúttal ehhez komoly anyagi támogatást nyújtunk. A hallgatók rendkívüli tudásra és tapasztalatra tehetnek szert ezeken a képzéseken. Mi azt szeretnénk, ha a romániai magyar fiatalok minél nagyobb számban használnák ki ezt a lehetőséget és a külföldön megszerzett tudásukat itthon kamatoztatnák” – fogalmazott Kallós Zoltán oktatási államtitkár.

Illusztráció: Pexels

Egy hallgató legtöbb 10 hónapig részesülhet a támogatásban. Az oktatási minisztérium 40 országban, összesen 540 hónapnyi ösztöndíjat támogat, melyek értéke országonként változik.

  • 200 eurót kaphatnak a hallgatók, ha Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában, Szlovéniában, Szlovákiában, Indiában vagy Törökországban tanulnak;
  • 400 eurót, ha Albániában, Hongkongban, Mexikóban vagy Csehországban;
  • 500 eurót, ha Horvátországban, Egyiptomban, Észtországban, Olaszországban, Görögországban, Új-Zélandon vagy Portugáliában;
  • 600 eurót, ha Cipruson, Marokkóban vagy Spanyolországban;
  • 1800 eurót, ha Ausztriában, Ausztráliában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Nagy-Britanniában vagy Hollandiában;
  • 2000 eurót, ha Kanadában, Dél-Koreában, Svájcban, Finnországban, Írországban, Luxemburgban, Norvégiában, Szingapúrban, Svédországban vagy az Egyesült Államokban tanulnak.

A pénzt a tandíj fedezésére, a szállás, illetve étkezés költségeire, valamint évi egy repülőjegyre fordíthatják az ösztöndíjban részesülők.

Május 2-áig jelentkezhetnek a diákok online a dosare.candidatura@roburse.ro e-mailcímen, postán vagy személyesen a kitöltött formanyomtatványukkal, motivációs levelükkel, előző tanulmányaikat, illetve a külföldi egyetemre való felvételit igazoló iratcsomóikkal a Hitel és Tanulmányi Ösztöndíj Ügynökségnél.

A támogatott szakterületek listája, illetve az ösztöndíjak odaítélésével kapcsolatos részleteket erre a linkre kattintva találják.

Mint arról korábban beszámoltunk, az, hogy hány diák részesülhet az ösztöndíjban attól függ, hogy hány jelentkező van – jelentette ki Szabó Ödön. „A kormány első körben erre a célra egymillió eurót különített el, ha 10 hónapot számolunk, amennyi egy tanulmányi év, és a minimális ezer euró összeggel számolunk, akkor száz ösztöndíj ebből a keretből biztosítható” – mondta a Maszolnak Szabó Ödön parlamenti képviselő, oktatási szakpolitikus. Hozzátette, elsősorban azokat a külföldön tanuló diákokat támogatják az ösztöndíjjal, akik olyan szakterületen tanulnak, amiből hiány van Romániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?