Magyarországról is érkezett segítség a csíksomlyói tűzvész károsultjainak

Fotó: Gábos AlbinTöbb mint 1 millió forint értékű adomány érkezett szombaton Csíkszeredába a csütörtökön kitört csíksomlyói tűzvész károsultjainak megsegítésére. A földönfutóvá vált emberek közül egy koronavírus-fertőzött, őt a családjával együtt elkülönítették.

A magyaroszági szállítmány átadásának alkalmával Korodi Attila polgármester elmondta: a segítségnyújtás olyan szakaszba jutott, amely során intézmények, szervezetek pontos információk alapján tudnak adományokat eljuttatni Csíkszeredába. Ennek köszönhetően valóban hasznos szállítmányok érkezhetnek a csíksomlyói tűzvészben érintett 261 személy ellátására, akiket ideiglenesen a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában szállásoltak el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A polgármester helyzetjelentésében elmondta: szombaton Csíkszeredában járt a roma közösségek parlamenti képviselője, akivel folyamatosan kapcsolatban állnak, és közösen keresik a hosszú távú megoldást a Somlyó utcai tűzkárosultak problémáira.

Korodi Attila kiemelte: igyekeznek mentálhigiénés foglalkozásokat, programokat szervezni az elhelyezett felnőttek és gyerekek részére. Az elöljáró hangsúlyozta: további ruhaadományokat nem tudnak fogadni, viszont nagy szükség volna gyógyszerekre, amelyek listájáról a polgármesteri hivataltól lehet érdeklődni. Hangsúlyozta: intézményi összefogásra van szükség a helyzet megoldására, és várják a szálláshelyekre vonatkozó felajánlásokat, ahová az érintett családokat a következő hónapokban elhelyezhetik.

Segítség határok nélkül

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, amint értesültek a tűzesetről, azonnal elhatározták, hogy adományokkal támogatják a károsult családokat. Mint fogalmazott: a szeretetszolgálat tevékenysége nem szorítkozik Magyarország határai közé, igyekeznek határon túl is segíteni szükség esetén.A szerző felvétele

„Felvettük a kapcsolatot a főkonzul úrral, az alpolgármester asszonnyal, érdeklődtünk, hiszen úgy tudunk segíteni, ha tudjuk, mire van valóban szükség” – fejtette ki az ügyvezető. Juhász Márton elmondta: mintegy tíz napra elegendő tartós élelmiszert hoztak magukkal, ezen kívül tisztálkodási szereket, szájmaszkokat, tanszereket, játékokat, gyermekruhákat, pelenkákat tartalmaznak a Debrecenből érkezett dobozok. Az első szállítmányt hétfőn újabb fogja követni.

A magyarországi segélyszervezetek, intézmények, magánszemélyek elsősorban Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán érdeklődtek a segítségnyújtás lehetőségeiről és a szükségletekről, mondta el Tóth László főkonzul. „Talán nem túlzás kijelenteni, hogy katasztrófa, ami történt csütörtökön este. Minden segítség elkel és jól jön” – emelte ki a diplomata.

Egy pozitív koronavírusos eset

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere úgy fogalmazott: olyan, mintha az angyalnak írtak volna levelet, hiszen időben és azt kapták, amire szükségük volt. Az elöljáró kiemelte: az adományok között található tanszerek már hétfőtől hasznosulhatnak, mivel a jövő héttől megszervezték az ideiglenes szálláson a gyermekek oktatását.

Az alpolgármester a Maszol érdeklődésére elmondta: megvannak a pénteken elvégzett koronavírus-tesztek eredményei. Az Erőss Zsolt Arénában elhelyezettek közül egy személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. A pozitív mintát produkáló személyt családjával együtt elkülönítették, majd karanténba szállították.A tűzkárosultakat tesztelték, egy volt közöttük fertőzött | Fotó: László F. Csaba

A tűzkárosultak helyzetével kapcsolatos legfrissebb információk megtalálhatóak a csíkszeredai városháza Facebook-oldalán. Hétvégén – szombaton és vasárnap – 8.00 és 24.00 óra között állandó ügyelet működik Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában: a 0266-371165-ös, a 0751-780710-es telefonszámokon jelezhetik támogató szándékaukat bárminemű felajánlással kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?