FRISSÍTVE: Véget ért a csíksomlyói pünkösdi ünnepi szentmise - Teljesen megtelt a részvevőkkel a Nyereg

„Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” – ez az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata, amelyet Assisi Szent Ferenc egyik imájából választottak a ferences rend 800 éves évfordulója alkalmából. Közel fél évezrede, pontosan 456 éve szervezik meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot és búcsút, ezúttal május 26–29. között. A kegyeletteljes ünnepségre teljesen megtelt a csíksomlyói nyereg. 

Immár 456 éve minden igaz magyar szíve Csíksomlyóra húz, írták közleményükben a szervezők. Kiemelték: a búcsú részvevői itt találják meg „küzdelmes, vergődő életük vigaszát, reményét és támaszát". A zarándok „úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez.”

Amint a Maszolon megírtuk, a fogadalmi búcsú főcelebránsa dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka pedig Urbán Erik ferences tartományfőnök lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

A búcsú mai programra:

  • 7.30 – szentmise a kegytemplomban;
  • 10.00 – órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál;
  • 10.30 – a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe;
  • 12.30 – ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál;
  • 17.00 – csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be;
  • 18.00 – pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban;
  • Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Novák Katalin már Székelyföldön

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a hétvégén ismét Erdélybe látogat. Csíksomlyóra és Sepsiszentgyörgyre is várják a politikust, közölte korábban Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa.

Magyarország köztársasági elnöke 27-én, szombaton részt vesz a csíksomlyói pünkösdi búcsún, majd délután meglátogatja a kegytemplomot és a kolostort. A búcsúban készült felvételen mellette látható Áder János előző köztársasági elnök is. 

Fotó: MTI

A búcsú kísérőrendezvényei

Hagyomány, hogy a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi előadással tiszteleg a pünkösdi búcsú előtt. Ezúttal, szombaton, a Boldogasszony tenyerén című produkció lesz terítéken a Városi Művelődési Házban 20 órától.

Javában zajlik a Tájházak hete. Ebben az időszakban a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények tulajdonosai kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A gyűjteményfelelősök a Tájházak hetének egy-egy napján szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, emellett helyenként kézműves foglalkozást tartanak, vagy kulturális műsorral színesítik a rendezvényt.

A csíkszeredai programokon kívül a Hargitai Megyenapok számos eseményt kínál a megye minden régiójában. A Részletes program megtalálható a Visit Harghita weboldalán.

A megyenapokon kívül is számos rendezvény kínál kikapcsolódást. Péntektől vasárnapig például Madéfalván Pünkösdi Kulturális Egészségnapokat tartanak. A háromnapos programsorozat alkalmával körbejárják a székelyföldi gyógyvizeket Csíkszéken és Borszéken. Az érdeklődők közben megismerkedhetnek a térségben élő gyógy- és fűszernövényekkel, népi gyógymódokkal, hagyományos módon helyi alapanyagokból készült ételekkel és lelket melengető, táncra perdítő zenékkel – ígérik a szervezők.

Fotó: Hargita Székely Népi Együttes

Szombaton 18. alkalommal várja az igényes zene kedvelőit a csíkszeredai Role együttes pünkösdi jótékonysági koncertjén, a Szakszervezetek Művelődési Házában. A zenekar ezen alkalmakkor mindig alkalomhoz illő ünnepi repertoárral készül pünkösdre, emlékezetes élményt ígérnek azon zarándokok és helyiek számára, akiknek az elmúlt évek pünkösdi Role előadásai biztos megállónak számítottak, és azok számára is, akik eddig még nem találkoztak e különleges, egyedi zenei világgal. Műsoruk inspirációs forrásai: a közel 400 éves csíksomlyói Kájoni Kódex, a csángó néphagyományok, valamint költészetünk remekei.

Szintén szombaton pünkösdi táncházzal zárják a csíkszeredai táncház-évadot a csíkszeredai Zengő Térben, muzsikál a Tarló zenekar.

Pünkösd vasárnapján Gyimesbükkben ad jótékonysági koncertet az Ismerős Arcok együttes a helyi római katolikus templom felújításáért. A rendezvényen fellép még a Gyimesvölgye Férfikórus, helyszín a gyimesbükki Biotour Vendégház udvara.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?