Ludovic Orban bepereli a kormányt, mivel nem írtak ki időközi választásokat

Bepereli a kormányt a Jobboldal Ereje Párt elnöke, Ludovic Orban, mivel elmulasztotta az időközi választások megszervezését több mint 40 településen, ahol megüresedtek a polgármesteri tisztségek.

Ludovic Orban szerdán tette meg erre vonatkozó bejelentését.

„A demokrácia szabad választásokat jelent. A kormány több mint egy éve megtagadja a választások megszervezését több mint negyven településen, ahol megüresedett a polgármesteri tisztség. Egy olyan település is van, ahol feloszlatták a helyi tanácsot. Ha nincsenek választások, demokrácia sincs. A PSDNL-kormány veszélyessé vált a demokráciára nézve, lábbal tiporja az állampolgárok szavazati jogát több mint negyven olyan településen, ahol a közügyeket olyan emberek irányítják, akik nem rendelkeznek a polgármester-választáskor leadott szavazatok révén megszerzett legitimitással” – mondta a Jobboldal Ereje Párt elnöke a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Agerpres

Felidézte, a közigazgatási bírósági eljárásnak megfelelően augusztusban benyújtotta ezzel kapcsolatos panaszát, amely az eljárási szabály értelmében a perindítást előzi meg. A beadványban felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a törvényt és szervezze meg a választásokat az érintett településeken, de nem kapott választ a törvény által megszabott 30 napon belül. Ezért Orban „arcátlannak” nevezte a kormányt a sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor bejelentette, hogy a nap folyamán pert indít Románia Kormánya ellen, arra kérve a bíróságot, kötelezze a kormányt a választások kiírására azon a több mint 40 településen, ahol megüresedett a polgármesteri szék.

A keresetben kérni fogja azt is, hogy a bíróság ítéljen meg kártérítést a választások megszervezéséig számolt minden egyes nap késedelemért; ezt a kártérítést a kereset értelmében a kormány tagjainak kell majd kifizetniük.

Kérelmezni fogja ugyanakkor, hogy érvénytelenítsenek minden olyan közigazgatási okmányt, amelyet a választások kiírásának határidejeként megszabott 90 napon túl bocsátottak ki az ügyvivő polgármesterek.

Arra az újságírói kérdésre, mivel magyarázza, hogy nem adott választ panaszára a kabinet, Orban azt mondta, ennek szerinte semmiféle alapja sincs. „Ez a törvény durva megsértése, merénylet a demokrácia ellen, mert ez azt jelenti, hogy a kormány megtagadja az érintett települések lakóinak azt a jogát, hogy megválasszák saját polgármesterüket” – felelte Ludovic Orban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?