Ludovic Orban: a külpolitikát az államfő vezeti, a kormány csak végrehajtó

Románia külpolitikáját az államfő vezeti, a kormánynak csak technikai, végrehajtó szerepe van – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, miután elhagyta a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) épületét. A PNL-elnököt a Viorica Dăncilă kormányfő és Liviu Dragnea képviselőházi elnök ellen benyújtott feljelentése kapcsán hallgatták ki kedden a DIICOT székhelyén. 

„Liviu Dragnea hivatalosan is bejelentette, hogy döntöttek a nagykövetség elköltöztetéséről (Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe - szerk. megj.). Románia alkotmánya és a 683-as alkotmánybírósági határozat értelmében világos a külpolitikai vonatkozású alkotmányos hatáskörök elosztása: az államfő vezeti Románia külpolitikáját, a kormánynak inkább csak technikai, végrehajtó szerepe van” –  jelentette ki Orban. 

A PNL elnöke szerint Románia évtizedes külpolitikai erőfeszítéseinek eredményei „sérültek” Dragneáék izraeli nagykövetség elköltöztetéséről tett kijelentései miatt. Hozzátette: úgy érezte „nem ülhet karba font kézzel”, amikor egy „mérgező klán csúfot űz Romániából és Románia alapvető érdekeit sérti meg”. 

Ludovic Orban május 17-én jelentette be, hogy saját nevében, állampolgári minőségében feljelentést tett Viorica Dăncilă miniszterelnök és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök ellen annak a memorandumnak a kapcsán, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány.

Rámutatott akkor: elkötelezett támogatója mind az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai partnerségnek, mind az Izraellel való minél szorosabb kapcsolatnak. Azonban szerinte Romániának tartania kell magát az EU-tagsággal együtt járó kötelezettségekhez.

Orban szerint ki kell vizsgálni mindazt, ami a memorandum elfogadása előtt történt, de a dokumentum elfogadásának körülményeit is, és többek között a nyilvánosságra hozatalát is. A pártelnök elmondta: „hazaárulásra utaló rész is van a feljelentésben”, ugyanakkor úgy véli, a kormányfő vétett a törvény ellen azzal, hogy nem tájékoztatta az államfőt a memorandumról, és – szerinte – fennáll az elnök jogköre elbitorlásának gyanúja is, mivel az ország külpolitikájának irányvonalát az államfő szabja meg, a kormánynak csak gyakorlatba kell ezt ültetnie, semmiképpen sem hozhat döntéseket az elnökkel való előzetes egyeztetés hiányában.

Orban eredetileg a legfőbb ügyészséghez nyújtotta be feljelentését, ez azonban továbbította azt a DIICOT-hoz, mint illetékes szervhez. A DIICOT közölte, hogy in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított Viorica Dăncilă és Liviu Dragnea ellen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?