FRISSÍTVE: DIICOT-eljárás Ludovic Orban hazaárulásra vonatkozó feljelentése ügyében

In rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban által Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen tett feljelentés ügyében - tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. FRISSÍTÉS: A bírósági források szerint a döntés június 7-én született, hazaárulás és a nemzetbiztonságot fenyegető titkos információk nyilvánosságra hozatala miatt.

A PNL elnöke május 17-én közölte: saját nevében, állampolgári minőségében feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő, Viorica Dăncilă és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolja. 

Ludovic Orban azt mondta, a feljelentést az a memorandum indokolja, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány. 

„Ezt a feljelentést a saját nevemben tettem, román állampolgári minőségemben. Erkölcsi kötelességemnek éreztem megtenni ezt. Nem hunyok szemet semmi fölött, nem fogok hallgatni, nem maradok tétlen, amikor a Románia érdekeit súlyosan sértő dolgok történnek” – fogalmazott Orban.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?