banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Külügyminiszter: nem kérnek vízumot a magyar hatóságok a menekültektől a román–magyar határon

Bogdan Aurescu külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy szerda este megegyezett magyarországi kollégájával, Szijjártó Péterrel arról, hogy a magyar hatóságok ne támasszanak schengeni követelményeket az Ukrajnából menekülők elé a román–magyar határon.

Nyugatra tartó ukrajnaiak a Pete–Csengersima határátkelőhelyen | Fotó: Czinzel LászlóSzerdán a román határrendészet közölte, hogy a magyar hatóságok tájékoztatása szerint az ukrajnai háború elől menekülők nem európai uniós állampolgárok, akik Romániából lépnek be Magyarországra, vagy biometrikus útlevelet, vagy a hagyományos útlevélben szereplő schengeni vízumot kell felmutassanak. Az Ukrajnából közvetlenül Magyarországra érkezőktől ezt nem kérték, mert a nemzetközi jog szerint a háborús menekültek korlátozás nélkül beléphetnek az első biztonságosnak számító országba; akik viszont Románián keresztül utaztak Magyarország – és onnan Nyugat-Európa – felé, azok Romániában már biztonságos országban voltak.

A román sajtó és közvélemény „a menekültek vegzálásával” vádolta meg emiatt Magyarországot, holott csak a schengeni tagságból eredő kötelező szabályokat tartották be.

Aurescu szerint Szijjártó Péter nyitott volt a megkeresésre, és megígérte, hogy a határon átengedik a háborús övezetből érkező harmadik országbelieket. A közösségi oldalakon több beszámoló is található, amelyek szerint az éjjel már gond nélkül átmehettek az orosz–ukrán háború elől menekülők a román–magyar határon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?