banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Közvitán az új fejlesztési keretprogram államilag szabályozott költséghatárai

Közvitára bocsátotta a fejlesztési minisztérium az Anghel Saligny-keretprogram által előírt beruházásokra, a víz- és szennyvízhálózat, valamint az úthálózat kiépítésére és bővítésére érvényes költségszabványokat meghatározó jogszabálytervezetet jelentette be szerdán Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Három éve nincs érvényben lévő költségszabvány. Most a minisztérium azt javasolja, az európai uniós alapokból finanszírozott beruházásokra érvényes költségszabványokat alkalmazzák az Anghel Saligny-keretprogram által előírt, országos finanszírozásból épített beruházásokra is ott, ahol létezik ilyen uniós finanszírozásokra érvényes szabvány idézte az RMDSZ közleménye a minisztert.

A javaslat értelmében a vízhálózatok kiépítésekor az uniós finanszírozásból épített beruházásokra is érvényes költségszabvánnyal azonos árakat alkalmaznának, így a vízhálózat nem kerülhet többe, mint 1250 euró/kedvezményezett állampolgár. A szennyvízhálózat esetében a költséghatár 2500 euró/lakos.

Az útépítés és útjavítás esetében nincs jelenleg használt költségszabvány az európai alapokból finanszírozott beruházásokra, ezért a fejlesztési minisztérium javaslata a 2010-ben meghatározott, de 2018-ban eltörölt árszabványokat veszi figyelembe, és kiigazítja azokat a Statisztikai Hivatal által közölt júniusi adatok szerint, hiszen azok számolnak az időközben globálisan megnövekedett építőanyagárakkal mutatott rá a szaktárca vezetője.Cseke Attila fejlesztési miniszter | Fotó: Agerpres

Így a községi út illetve a megyei út legtöbb 330 ezer, illetve 560 ezer euróba kerülhet kilométerenként, a kerülőutak pedig, sávjaik számjának függvényében, legtöbb 2,12, illetve 6,34 millió euróba kerülhetnek kilométerenként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cseke Attila azt is elmondta: az Anghel Saligny-program szerint a minisztérium legtöbb 15 nap alatt megszabja a költségszabványokat a fent említett befektetésekre, a gázhálózatot érintő költségszabványokat pedig 30 nap alatt, az energiaügyi minisztériummal közösen fogja megszabni a fejlesztési szaktárca.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?