Közlekedési miniszter: ha az uniós pénzeket felfüggesztik, minden nagyberuházás azonnal leáll

Az európai alapok felfüggesztésének kockázata miatt, Románia nem engedheti meg magának, hogy ne tartsa a hiánycélt, mondta Sorin Grindeanu közlekedési miniszter a Digi24 hírtelevíziónak.

A közlekedési minisztériumban minden projektet európai pénzből valósítanak meg, és egy ilyen forgatókönyv esetén minden munka leállna - figyelmeztetett. „A közlekedési minisztériumban az elmúlt két évben majdnem megdupláztuk a költségvetést. A 2021-es év végén 14 milliárd lejünk volt, most pedig majdnem 30 milliárd lejünk van. Rengeteg projektet és szerződést írtunk alá. Ezek a nagy beruházások mind uniós alapokból történnek, nincs egyetlen olyan, amely máshonnan származó finanszírozással valósulna meg" - magyarázta Grindeanu.

Illusztráció: Pro Infrastructura Facebook

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy vitába bocsátkozzam az uniós alapok esetleges felfüggesztéséről, vagy arról, hogy nem vagyunk a hiánycélon belül, mert akkor ezek a projektek mind felfüggesztésre kerülnek. Nem hiszem, hogy ezt a forgatókönyvet szeretnénk" - folytatta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország olyan helyzetbe került, hogy az európai pénzeket felfüggesztették, és most „gazdaságilag nem állnak jól a dolgok", és ez látható.

„Ha az EU megvonja a pénzünket a helyreállítási tervből, abszolút minden projekt finanszírozás nélkül marad, minden leáll. A cégek nem dolgoznak fizetés nélkül" - magyarázta Grindeanu. Beszélt Marcel Bolos pénzügyminiszter figyelmeztetéséről is, aki szerint fennáll a veszélye annak, hogy az év végén az intézmények sok kiadása a költségvetési hiány ugrásszerű növekedéséhez vezethet. „Valóban, nagyon óvatosnak kell lennünk" - mondta, hozzátéve, hogy nem beruházási pénzekről van szó, hanem egyéb kiadásokról, például bútor- vagy autóvásárlásokról, amelyeket általában decemberben hajtanak végre.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?