Korszerű szenológiai központot nyitottak Csíkszeredában

Életmentő lehet, ha időben felismerik a mell kóros elváltozásait. Ezt hivatott szolgálni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg rendelőjének épületében szerdán átadott szenológiai központ. A központban járóbeteg rendelés keretében, napi bentfekvéses rendszerben végzik a mell vizsgálatát.

Székelyföldön egyedülálló felszereltségű szenológiai központot adtak át szerdán Csíkszeredában. A megyei sürgősségi kórház járóbeteg rendelőjének első emeletén átadott új szakrendelő működésének célja, hogy széles körű szűrővizsgálatokat szervezzen a térségbeli nők számára, így lehetőleg mindenki, aki a mellrák által veszélyeztetett csoportokba tartozik, időben részt vehessen szűrővizsgálaton. Ezen túl, amennyiben problémára derül fény, tűbiopsziás eljárással helyben el tudják majd végezni a mintavételt, segítve a gyors diagnózist és kezelést.

A mammográfiás készüléket még 2020-ban az RMDSZ parlamenti képviselete révén kapott központi költségvetési támogatásból és a Hargita Megye Tanácsa által biztosított önrészből vásárolták meg, értéke 1 millió 651 ezer lej. Ugyanott egy modern ultrahangkészülék is rendelkezésre áll, amelyet szintén az Egészségügyi Minisztérium kiutalásából, Hargita Megye Tanácsának önrészével 599 998 lejért vásároltak meg – hangzott el a szerdai átadáson, amelyen részt vettek a kórház vezetőségi tanácsának tagjai és szakemberei, a megyei tanács képviselői, valamint Hajdu Gábor parlamenti képviselő.

Dr. Konrád Judit, a csíkszeredai kórház menedzsere elmondta: a szenológiai központ hiánypótló, minőségi szolgáltatást nyújt és a közösséget szolgálja. „Ebben a központban a mell patológiájának megelőzésére, kezelésére, diagnosztizálására irányuló szolgáltatásokat fogunk végezni. Itt található a térség legmodernebb mammográfiai készüléke, a mellette lévő helyiségben pedig a kórházunk legkorszerűbb ultrahangkészüléke” – emelte ki az igazgató.

Konrád Judit köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti képviselőcsoportjának, az Egészségügyi Minisztériumnak és Hargita Megye Tanácsának. A központban napi bentfekvéses rendszerben fogják végezni a vizsgálatokat és azokat két marosvásárhelyi szakember értékeli ki, Dr. Baróti Beáta és Dr. Papp Zsuzsanna radiológus, tudtuk meg.

Egyedülálló a régióban

Dr. Bursan-Barabás Andrei, a radiológiai osztály főorvosa hangsúlyozta: az átadott készülék nemcsak a klasszikus mammográfiát tudja elvégezni, hanem a digitális mammográfiát, homoszintéziást és stereotaxiát is. Utóbbi az egyetlen tökéletesen korrekt eljárás az emlő mikromeszesedések műtét nélküli tisztázására, illetve a megfelelő műtéti tervezésre – hangzott el. A szakember kiemelte: a készülék regionális szinten is egyedülálló, kiszolgálhatja a megye összes régióján kívül a Maros megyeieket is. Busran-Barabás Andrei felhívta a figyelmet a mellvizsgálat fontosságára.A szerző felvételei

A szülészet–nőgyógyászati  osztály főorvosa, Dr. Hompoth György elmondta: a mellrák a leggyakoribb nőgyógyászati és női daganat, amelyet Romániában évente 9-10 ezer nőnél diagnosztizálják. „Ez nem mutat csökkenő hajlamot, mint például a méhnyakrák. Annak meg van oldva a szűrése, megelőzhető daganat, a mellrák nem megelőzhető, azt csak észre lehet venni, ha megvan, de nem mindegy, hogy mikor vesszük észre” – mutatott rá a szakember. Hozzátette: az életkor által megszabott, hogy mikor kell elmenni vizsgálatra és 50 éves kortól el kell kezdeni alacsony rizikójú csoportok esetében. Magas rizikójú csoportok esetében, például ha volt családi kórelőzmény, érdemes korábban elkezdeni a vizsgálatokat – hangsúlyozta.

Dr. Csató Szilárd onkológus szakorvos szerit komoly problémát jelent, hogy általában későn veszik észre a melldaganatokat. „Sajnos rohamos tempóban növekszik az új melldaganatos megbetegedések száma. Térségünkben kezelünk huszonéves betegeket is” – mutatott rá. Hozzátette: nagyon fontos, hogy menjenek el a nők szűrésre. Akinek családi halmozódása van, az 40 év fölött kétévenként, akinek nincs, az 50 év fölött kétévenként mindenképpen menjen el mammográfiai szűrésre – emelte ki.

Az átadó alkalmával Borboly Csaba kiemelte: fiatal, felkészült szakemberek biztosítják azt, hogy a csíkszeredai, Hargita megyei egészségügy „jó kezekben van”. Hajdu Gábor, az RMDSZ csíkszéki parlamenti képviselője szerint a központ megvalósulása a kórház, a megyei tanács és a parlamenti képviselet jó együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

A szenológiai központ igénybevételéhez szakorvosi, családorvosi javallatra van szüskég, vizsgálatot orvosi levél alapján lehet kérni. A mellvizsgálatokat egészségbiztosítással rendelkezők számára járóbetegrendelésben és napi bennfekvéses rendszerben beutaló alapján ingyenesen végzik a kórházban, ugyanakkor lehetőség van térítéses rendszerben is a szűrésre. A központ naponta 8 és 14 óra között működik, időpontot ebben az időszakban lehet kérni a 0732-500-772-es telefonszámon. A mammográfia díja egy mell vizsgálatára 60 lej, két mell vizsgálatára 120 lej, a tomoszintézis ára 70-től 280 lejig terjed, míg a mell eco 200 lejbe kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?