Koalíciós alkudozás az elnökválasztásról: egy október végi dátum is az asztalra került 

A nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták vezetői kedden ismét találkoznak, hogy döntést hozzanak a elnökválasztás időpontjával kapcsolatban. A legutóbbi koalíciós ülésen a szeptember 15-i vagy 29-i dátumokat fogadták el az első forduló megszervezésére, de - sajtóinformációk szerint - a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy újabb változattal áll elő. 

A PNL által javasolt új dátumok: október 27-e (első forduló) és november 10-e (második forduló). A stiripesurse.ro értesülései szerint területi PNL-vezetők azzal érveltek, hogy nem tudnak aláírásokat gyűjteni a strandról". Azzal is érvelnek, hogy a szeptember 15-i választások megszervezése egybeesne a tanév kezdetével, ami szervezési problémákat és szülői idegességet” okozna. Elemzők szerint a PNL vakójában attól tart, hogy az elsősorban középosztálybeli, nagyvárosi szavazói szeptember közepéig még nem térnek vissza a szabadságról, így távol maradnának a szavazástól.  

Nincs egyetértés a két koalíciós párt vezetője között Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök már a pénteki kormányülésen felkérte Cătălin Predoiu belügyminisztert, hogy készítse elő az elnökválasztásról szóló kormányhatározat tervezetét. Szerdán és csütörtökön már tárgyalt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PNL, s a kompromisszum értelmében az első fordulót szeptember 15-én vagy 29-én szervezik meg. A PNL azt szerette volna, ha az elnökválasztást az alkotmányos előírásoknak megfelelően novemberben és decemberben tartják meg. A liberálisok szerint a két párt közös elnök-miniszterelnök jelöltségének ötlete meghiúsult, így nem indokolt a választások előrehozása. A PSD azzal érvelt, hogy elvi szinten már megszületett egy koalíciós döntés az elnökválasztás szeptemberre való előrehozásáról, amelyet a liberálisok is elfogadtak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?