Elmérgesedhet a koalíciós vita: bekeményített a PNL az elnökválasztással kapcsolatban

A Victoria-palotában egyeztet csütörtökön Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője között a Victoria-palotában. A téma: az elnökválasztás időpontjának meghatározása.   

A kormánykoalíciós pártok vezetőinek a szerda esti tárgyalásokon háromórás tanácskozás után sem sikerült közös nevezőre jutniuk az államelnök-választás időpontját illetően. Ciucă szerint a PNL azért ragaszkodik az államelnök-választás időpontjának megvitatásához a koalíció vezetőinek esti tárgyalásain, mert a polgároktól érkezett visszajelzések szerint a szeptemberi dátum nem hagyna időt a vitákra.

Gabriel Zetea, a PSD alelnöke az RFI-nek korábban azt mondta, a PSD és a PNL megállapodott az elnökválasztásról, s ezt tiszteletben kell tartani, elkerülve a komolytalanság látszatát. „Emlékeztetem PNL-es kollégáimat, akik a helyi és európai parlamenti választások eredményeinek eufóriája miatt talán elfelejtették: Marcel Ciolacu miniszterelnök azzal a feltétellel állapodott meg a helyi választások előrehozásáról, hogy a 2024-es év teljes választási menetrendjét meghatározzák” - mondta a politikus. 

Ciucă az év végére halasztaná az elnökválasztást Fotó: Nicolae Ciucă Facebook oldala

Klaus Iohannis közölte, az államelnökválasztást szeptemberben, októberben vagy novemberben lehet megtartani, és amennyiben a koalíciós pártok mást akarnak, ahhoz meg kell változtatni a jogszabályokat, amihez szerinte már túl késő van. Elemzők szerint akár koalíciós szakításhoz is vezethet a vita, amennyiben nem születik megegyezés. 

Egy májusi felmérés szerint a választók közel negyede Mircea Geoanăt választaná az elnökválasztás első fordulójában, Marcel Ciolacut (PSD) 18,2 százalék, George Simiont (AUR) 13,5 százalék, Diana Șoșoacăt (SOS Románia) 12,5 százalék, Nicolae Ciucăt 11,5 százalék és Kelemen Hunorra (RMDSZ) 5,5 százalék szavazna. Az INSCOP által a News.ro megbízásából készített közcélemény-kutatás a második fordulós esélyeket is mérte. Az adatok szerint Geoană lenne a győztes a potenciális jelöltek: Ciolacu, Ciucă és Simion bármelyikével szemben. A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek szerint ki nyeri az elnökválasztást. A válaszadók 66,9 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?