banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kiszáradt Nagyvárad „zöld folyosója”, a városháza egyik imázs-beruházása

Mintegy 7,7 millió lejből megépítettek a Váradőssi negyedben egy új parkot, majd nem vették észre idejében, hogy elromlott az öntözőrendszer, emiatt a júniusi kánikulában elpusztult a növények egy része, a pázsit pedig kiszáradt. A növényzet jelentős részét most újra kell telepíteni.

Két és fél év alatt készült el, és mindössze pár hónap alatt száradt ki a nagyváradi önkormányzat egyik legnagyobb zöldövezet-építési projektjeként létrejött „zöld folyosó” a Váradőssi negyedben. A magyarázat szerint meghibásodott az öntözőrendszer, azért száradtak ki facsemeték és perzselődött fel a nyári nap melegétől a pázsit – néhány héttel az átadás után.

A nagyváradi önkormányzatnak ez volt az egyik imázs-beruházása, amellyel ismételten azt akarta bizonyítani, hogy odafigyel a városi zöldövezetekre, és nem csak a fákat vágatja ki úton-útfélen szerte a megyeszékhelyen, amely miatt már jókora a felháborodás a Körös-parti városban.

A szerző felvételei

A rendkívül széles váradőssi Keszthelyi Zoltán (ma Barcăului) utcában 2019-ben kezdték lebontani az utca közepén végighúzódó régi gyárépület-maradványokat, felszedték a vasúti síneket és feltörték az ott éktelenkedő épületek egykori udvarainak vastag betonját, miután a helyi önkormányzat európai uniós pályázatot nyert el a terület zöldövezetté alakítására.

A nagyszabású beruházással a projekt szerint hat hónap alatt, 2020 májusára kellett volna végeznie a kivitelezőnek, ami azonban csak az idei esztendő tavaszára sikerült. Az átalakítás kétségkívül megváltoztatta a városrész látképét, és amint a helybéliek elmondták, az ingatlanárakra is jótékony hatással volt, hiszen a környező házakból nem egy romhalmazra, hanem egy szép parkra nyílik immár kilátás.

Mentik a menthetőt: dolgoztak a munkások a parkban, hétfőn délutánra már itt-ott működött az öntözőrendszer

Az üde zöld színek azonban nem tartottak sokáig, a júniusi forróságban kiszáradt a fű és sok facsemete sem élte túl a szárazságot, késő őszi színekbe öltözött a „zöld folyosó”, a fák egy része levelek nélkül meredez az ég felé, a pázsit pedig aranysárga színre váltott. A városházi illetékesek elmondása szerint a pusztulást az idézte elő, hogy a terület hivatalos átadása után meghibásodott az öntözőrendszer. A kivitelezőnek egyébként ötéves garanciát kellett vállalnia munkájára, így most rá hárul a felelősség, önköltségén meg kell javítania a locsolórendszert és ki kell cserélnie az elpusztult növényeket.

A park kialakítása 7,7 millió lejbe került, a beruházást a Regionális Operatív Programban elnyert pályázatból finanszírozták. A Váradőssi negyed zöld folyosójaként emlegetett terület 3,8 hektár, amelyen sétányokat, piknikövezeteket, nyilvános illemhelyeket, játszótereket, a szélén körben pedig 2,2 kilométer hosszú speciális futópályát alakítottak ki. A ligetben összesen 385 nagyméretű facsemetét és több mint 12 ezer díszbokrot ültettek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?