Kihirdette az államfő a SIIJ felszámolásáról szóló törvényt

Klaus Iohannis államelnök pénteken kihirdette az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló törvényt.

Illusztráció | Fotó: PixabayA szenátus február 28-án döntő házként fogadta el a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és február 21-én a képviselőházban már jóváhagyott jogszabály értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alkotmányossági kifogást emelt a törvénytervezet ellen, és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) több törvényhozója is óvást nyújtott be. Az alkotmánybíróság szerdán megalapozatlannak minősítette a törvénnyel kapcsolatos óvásokat, és megállapította, hogy a jogszabály alkotmányos.

A testület többek között azzal indokolta döntését, hogy a Velencei Bizottság véleménye nem kötelező érvényű, a SIIJ megszüntetésének joga a parlamentet, és nem a bíróságokat illeti meg, az igazságszolgáltatási rendszer megszervezésének módja pedig a román állam alkotmányos identitásának részét képezi.

Kapcsolódók

Kimaradt?