banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Kifulladt az oltási kampány – így próbálnak javítani az immunitási arányon

Személyesen is lehet majd időpontot kérni az oltási központokban, nem csak az előjegyzési portálon keresztül – közölte keddi sajtótájékoztatóján az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiță bejelentésének az előzménye, hogy kedden először haladta meg az előjegyezhető oltási időpontok száma a várólistákon szereplő személyek számát a regisztrációs online platformon. Ez az oltási kampány kifulladását jelzi, és kétségessé teszi, hogy Romániában az immunizáltak száma szeptemberre meghaladja a 10 milliót, ahogy a kormányfő ígéri.

A HotNews portál összesítése szerint kedden délelőtt a szabad időpontok száma 212 689 volt az előjegyzési portálon, míg a várólistákon 180 732 regisztrált személy szerepelt. Az AstraZeneca vakcináját használó oltási központokban például összesen csak 2209-en voltak várólistán, az előjegyezhető időpontok száma viszont 61 436 volt. A Pfizert használó oltópontoknál ez a két adat 169 862, illetve 116 714.

Az adatok közt ugyanakkor nagy regionális különbségek vannak. Kolozsváron például a Pfizert használó oltási központoknál nincs egyetlen előjegyezhető időpont sem, míg Sepsiszentgyörgyön gond nélkül lehet időpontot találni az amerikai vakcina beadatására.

Az országban jelenleg napi 115 ezer vakcinát lehetne beadni, de ez a szám jelenleg nem haladja meg a 80 ezret. Hétfő esti adatok szerint eddig 1,04 millió személy kapta meg az oltás első adagját, és 1,6 millió mindkét dózist. Florin Cîțu kormányfő korábban többször is arról beszélt: a célkitűzés az, hogy május végéig a beoltottak száma elérje az ötmilliót, szeptemberre pedig meghaladja a 10 milliót.

Így gyorsítanák fel a lakosság immunizálását

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiță keddi sajtótájékoztatóján azzal magyarázta az oltási kampány kifulladását, hogy a regisztrációs platformhoz nehezen férnek hozzá a vidéki lakosok, különösen az idősek. Közölte, hogy jövő héten változtatni fognak az előjegyzési módozatokon úgy, hogy személyesen is lehessen időpontot kérni az oltási központokban, ne csak a regisztrációs platformon keresztül.

„Az oltakozni kívánó személy felkeresi az oltásközpontot, és kér egy időpontot” – részletezte a katonaorvos, emlékeztetve arra, hogy időpontokat telefonon is elő lehet jegyezni, a kormányzati call centereken keresztül. Közölte azt is, hogy szerdától bevetik a mobil oltási egységeket, létrehozzák az autós oltóhelyeket, és hamarosan beindul a vakcina beadása a háziorvosokon keresztül. Emellett azt is fontolgatják a hatóságok, hogy a nem COVID-kórházakban oltsák be a krónikus betegeket.

Az oltáskampány koordinátora szerint első körben 14 megyében vetik be a mobil oltási  egységeket, majd további megyéket is bevonnak. Egyelőre Arad, Bákó, Konstanca, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi és Szeben megyében lesznek mobil oltóközpontok, további hét megyében pedig mobil oltócsapatok segítik az immunizálást erre a célra kialakított helyiségekben. A mobil oltóközpontoknál "egyelőre" a Moderna koronavírus elleni vakcinájával oltanak, ezt ugyanis 30 napon át lehet 2-8 Celsius-fokos hőmérsékleten tárolni - tette hozzá a szakember.

Valeriu Gheorghiță tájékoztatása szerint jelenleg 1,4 millió személynek van előjegyzett oltási időpontja, az előjegyzés dátuma és a vakcina beadása közötti időszak pedig 5 napra csökkent.

Munkahelyen is lehet majd oltani

A jövőben a munkahelyükön is megkaphatják az oltást a magáncégek alkalmazottai és családtagjaik, amennyiben a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyását adja ehhez - jelentette be kedden Florin Cîţu miniszterelnök, miután egyeztett a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tervek szerint a cégeknél kialakított oltóközpontokban nemcsak a cég alkalmazottai, hanem családtagjaik is beoltathatják magukat. Ha az illető településen nincs külön oltóközpont, csak vállalati, akkor ott a település közösségének más tagjai is megkaphatják a vakcinát - mondta még Florin Cîţu.

A miniszterelnök kedden ismét felhívta a figyelmet, hogy a COVID-19 elleni oltás jelenti az egyetlen megoldást a világjárványból való kilábalásra. Hangsúlyozta, hogy minden oltásellenes hang a normalitáshoz való visszatérést szolgáló erőfeszítéseket ássa alá.

(Címoldalas illusztráció: vaccinare-covid.gov.ro)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?