Kiderült, mikor kézbesíti a posta az újraszámolt nyugdíjról szóló határozatot

A nyugdíjak újraszámításáról szóló határozatokat a Román Posta augusztus 15. és augusztus 31. között kézbesíti minden nyugdíjasnak, közölte Országos Nyugdíjpénztár.

Egyelőre a 360/2023-as – a nyugdíjak újraszámolását szabályozó – törvény alapján még egyetlen határozat sem született, szögezte le az intézmény annak kapcsán, hogy elterjedt, egyesek a nyugdíjak csökkentéséről is kaptak már kézbe döntést. A félreértésre az adhatott okot, hogy a nyugdíj megállapítására összeállított iratcsomót a területi nyugdíjhivatalok szakemberei rendszeresen ellenőrzik, és ha hibát találnak, felülvizsgálati határozatokat bocsátanak ki.Illusztráció: Pexels„Az ellenőrzést a nyugdíjrendszer fennállása óta végzik, ha hibát találnak, felülvizsgálati határozatokat adnak ki, növelve vagy csökkentve a nyugdíj összegét. Emelés esetén az elmaradt összegeket azonnal, egyetlen részletben folyósítják, míg csökkentés esetén részletekben vonják vissza. Ennek a folyamatnak azonban nincs köze a 360/2023-as, a nyugdíjak újraszámítását szabályozó törvényhez” – idézi az intézmény pontosítását az Agerpres hírügynökség.

Tavaly 870 ilyen határozatot adtak ki az ellenőrzéseket követően, amelyek közül 361 esetben nyugdíjemelésről, 509 esetben pedig visszatérítésről született döntés. Azt állítják, hogy évről évre folyamatosan csökkent azon esetek száma, amelyekben felülvizsgálatot rendeltek el. „Ezeknek a felülvizsgálati határozatoknak semmi közük az állami nyugdíjrendszer reformjáról szóló 360/2023-as törvény alkalmazásához. A 360/2023-as számú törvényen alapuló újraszámítási határozatokat a területi nyugdíjhivatalok augusztus 15-31. között a Román Postával küldik el minden nyugdíjasnak" - közölte az Országos Nyugdíjpénztár.

Arról már beszámoltunk, hogy a határozatot a nyudíjasok a lakóhelyükön kapják kézhez. A nyugdíjasok szeptember 1-jétől kapják meg az új nyugdíjtörvény értelmében újraszámított nyugdíjakat, és ez a folyamat jelentős emeléseket hoz, különösen azok számára, akiknek több mint 25 éves járulékfizetési időszakuk van, mondta korábban Daniel Baciu, az Országos Nyugdíjpénztár vezetője. Szerinte, több mint hárommillió nyugdíjas részesül emelésben a stabilitási pontoknak köszönhetően.

„Több mint 3 millió nyugdíjas fog részesülni ezekből az emelésekből, a stabilitási pontoknak köszönhetően. Azok, akik több mint 40 évig fizettek járulékot, több mint 80-90 százalékos növekedést fognak tapasztalni. Sok olyan nyugdíjas, aki jelenleg szociális juttatásban részesül, kikerül ebből a zónából” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?