Kiderült, hogy számolják újra a nyugdíjakat – a tájékoztatót májusban, az emelt összeget szeptemberben kézbesítik

Jelentős változásokat tartalmaz az új nyugdíjtörvény nemrég megjelent végrehajtási szabályzata: elsősorban az módosul, miként számolják ki egy kedvezményezett nyugdíját.

Az új számítási képlet jutalompontokat szavatol, így például a szolgálati idő alapján, minél több évet dolgozott valaki, annál nagyobb lesz az illetménye. További bónuszpontok járnak a túlórák vagy a prémiumok után.

A szabályzat értelmében a 25 évnél többet dolgozó munkavállalók minden 25 év felett ledolgozott év után 0,50 pontot kapnak. A bónusz 0,75 pontra nő a 30 évnél többet dolgozók esetében, és egy pontra azoknál, akiknek 35 évnél hosszabb a szolgálati idejük.

Illusztráció: Pexels

Amint megírtuk, a nyugdíjak kiszámításakor most először veszik figyelembe a túlórákat, a prémiumokat, a katonai, egyetemi éveket, és a hivatalosan támogatott munkanélküliségi időszakot. A súlyosan vagy jelentősen fogyatékos dolgozók plusz nyugdíjpontokat kapnak minden, ilyen körülmények között ledolgozott évért.

 Az összes összegyűjtött jutalompontot megszorozzák a 81 lejes referenciaértékkel. A nyugdíjpont értékét évente emelik az előző évi inflációs ráta értékével, amihez hozzáadják a bruttó átlagbér reálértéke növekedésének 50 százalékát.

Figyelembe veszik az anyaságot, ha a nőnek legalább egy gyermeke van, hat hónappal korábban mehet nyugdíjba. Ez az új szabályzat értelmében az örökbefogadó anyákra is vonatkozik. A nyugdíjkorhatár a férfiak esetében 65 év marad, a nők számára pedig fokozatosan, 2035-ig emelkedik 65 évre.

Az új nyugdíj-újraszámítási papírokat májusban kapja meg az ország 3,5 millió nyugdíjasa, a pénzt pedig szeptemberben folyósítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?