Kezdődhet Nagyváradon az intermodális központ megépítése

Intermodális központ kiépítéséhez kapott támogatást a nagyváradi önkormányzat. A finanszírozási szerződést hétfőn írták alá a szállításügyi minisztériumban.

Áruszállítási csomópont épül Nagyváradon | Fotó: a CFR Facebook-oldala

A Biharpüspöki vasútállomás mellett kialakítandó logisztikai csomópont tervéről már korábban beszámoltunk, mivel az illetékesek szerint szoros összefüggésben áll a kivitelezésre váró Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi úttal és a nagyváradi repülőtéren zajló fejlesztésekkel. „Az Erdélyi Autópálya közelsége, a gyorsforgalmi út, valamint a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítése révén Nagyvárad áruszállítási csomóponttá válik majd” – hangsúlyozta most ismét Florin Birta. A város polgármestere kiemelte: az intermodális központ rákapcsolódik majd az E60-as európai útra is, növelve ezáltal a város és az egész észak-nyugati térség gazdasági lehetőségeit.

A közlemény kiemelte: ez a projekt kulcsfontosságú Bihar megye számára, biztosítani fogja az európai országokból érkező, illetve az oda tartó fuvarok átadását. Kiépítenek ugyanis két, nagyjából 700 méter hosszú vasúti sínhálózatot, amelyeket az áru le- és felpakolásához használnak majd ebben a központban. A két vágány között betonból építenek árurakodót, ugyanakkor egy teherautó parkoló, valamint egy logisztikai épületet is ennek az áruforgalmi csomópontnak a része lesz.

A műszaki terv már elkészült, a beruházásra pedig kiírták a versenytárgyalást. „Arra számítunk, hogy júniusban el is kezdődnek a munkálatok, hogy az idei év végéig elkészüljenek azzal. Ez az első intermodális központ az országban, amelyet a nagy infrastrukturális beruházások programja (POIM) révén finanszíroznak” – hangsúlyozta Birta.

A beruházás 73 millió lejbe kerül, amiból nagyjából 48 millió lej a visszanem térítendő támogatás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?