Kettős mérce: az AUR-t nem büntették, a székelyeket igen  

Míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szombati, marosvásárhelyi vonulásának szervezőit és résztvevőit nem büntették meg a hatóságok, addig a márciusi Székely Szabadság Napján békésen részt vevőket több ezer lejjel bírságolták meg – hívta fel a kettős mércére a figyelmet az RMDSZ helyi szervezete. Közölték: feljelentést tesznek az Országos Diszkriminációs Tanácsnál George Simion beszéde miatt.    

„Súlyos események zajlottak Marosvásárhelyen, amelyek nem maradhatnak szó nélkül!” – írta kedd esti Facebook bejegyzésében az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete, amely szerint az AUR elnökének, George Simionnak a június 24-én tett kijelentései szélsőségesek, soviniszták és teljes mértékben minősíthetetlenek voltak. Mint fogalmaztak, a rendezvény provokáció volt, és éppen ezért elfogadhatatlan, hogy Marosvásárhelyt választották e provokáció helyszínéül.

Simion provokatív beszédet tartott hívei előtt | Forrás: George Simion Facebook-oldala

„Amit még kevésbé érthetünk meg, az a kettős mérce alkalmazása. Míg az AUR-esemény szervezőit és résztvevőit nem büntették meg, addig a Székely Szabadság Napján békésen részt vevőket több ezer lejjel bírságolták meg. Ezt a fajta kettős mércét nem fogadhatjuk el egy jogállamban. Ezért határozott lépéseket teszünk: Feljelentést teszünk az Országos Diszkriminációs Tanácsnál George Simion beszéde miatt. A jövőben is kiállunk a jogállamiságért és a közösségünk jogaiért” – közölte a szervezet. 

A marosvásárhelyi RMDSZ ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a város lakói „bölcsek voltak, átláttak a szitán”, így bár az AUR nagy tömegrendezvényre számított, mégis csak pár százan gyűltek össze. „Ez azt mutatja, hogy Marosvásárhelyen nincs helye ilyen szélsőséges, fasiszta rendezvényeknek. Büszkék lehetünk a marosvásárhelyiségünkre!” – zárta közleményét az RMDSZ. 

Mint arról beszámoltunk, az AUR felvonulással egybekötött tüntetést szervezett szombaton Marosvásárhelyen. „Mi vagyunk a románok, mi vagyunk itt örökké az urak, és őseink földjén soha senki nem tűzhet ki más zászlót, mint a piros, sárga és kék. Azért vagyunk itt, hogy hangosan és világosan megmondjuk azoknak, akik szeparatizmust akarnak kreálni, azoknak, akik sovinizmust akarnak kreálni, azoknak, akik el akarják pusztítani az országunkat, hogy a megalkuvás korszaka, a cinkosság korszaka, a tolvajlás korszaka az RMDSZ nevű etnikai terroristával véget ért” – mondta egyebek mellett George Simion a rendezvényen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?