Késve ugyan, de a legtöbb diáknak sikerült kiutalni az ösztöndíjakat

Október végén több szülő is arra panaszkodott, hogy gyermekeik nem kapták meg sem a tanulmányi, sem az érdemösztöndíjakat, de még a szociális ösztöndíjakat sem juttatták el a diákokhoz. A pénzt október 15-én kellett volna utalni a tanulóknak, de ez nem történt meg.  Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Maszolnak elmondta, sikerült megoldani a problémát, a megyében a diákok 85 százaléka már megkapta az ösztöndíjakat, a következő napokban pedig minden késést pótolnak.

A tanügyminisztérium szerint az ügy hátterében adminisztratív gondok álltak. A legtöbb esetben nem tudták határidőre ellenőrizni a dossziékat, hiszen több iskolában is nagyon sokan kérelmezték az ösztöndíjakat. A legnagyobb gondot a szociális ösztöndíjak elbírálása jelentette. Ugyanakkor probléma volt az is, hogy a minisztérium rövid határidőt adott meg az ellenőrzésre, és a megyei tanácsnak is jóvá kellett hagynia a jogosultak listáját. A minisztérium biztosította a szülőket és a gyerekeket, hogy novemberben utalják a pénzt.

Fotó: Agerpres

Kiss Imre megkeresésünkre elmondta, a megyében majdnem minden diák megkapta már az ösztöndíjakat. „Néhány iskolában pótlásra volt szükség, mert nem volt elég a költségvetés erre az évre. Ez főleg azokban a tanintézetekben volt jellemző, amelyekben sok tanuló jogosult a szociális ösztöndíjra” – magyarázta a főtanfelügyelő.

Hozzáfűzte, már megérkezett a pénz az elmaradások kifizetésére, az önkormányzatok a következő napokban kiutalják azt minden egyes iskolának.

Az egész országban szükség volt a pótlásokra, ezért összesen 200 millió lejjel növelték az ösztöndíjalapot. Kovászna megye is kapott 1,9 millió lejt, ismertette Kiss Imre.

A teljesítményösztöndíj jelenleg 500, az érdemösztöndíj 200, a tanulmányi ösztöndíj pedig 150 lej. Az utóbbi juttatást a feltételeket teljesítő, 7,50 feletti átlaggal rendelkező diákok kapják. A negyedik kategória az idén 200 lejre növelt szociális ösztöndíj. Az ötödik kategória a szakmai ösztöndíj, amelyben 100 ezer diák részesül. Ennek összege szintén havi 200 lej. A hatodik kategória pedig a „középiskolai pénz” elnevezésű, havi 250 lejes ösztöndíj, amit további 23 ezer diák kap meg. 2022-ben összesen 660 ezer diák részesül ösztöndíjban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?