Kerékpáros kastélytúrát szervez a Visit Maros Egyesület

Az egyesület vezetője, Szántó Lóránt a Maszolnak elmondta, tavaly Felső-Marosmente, idén az Alsó-Marosmentén található kastélyokat szeretnék megmutatni az érdeklődőknek. A június 16-ára, vasárnapra meghirdetett túra reggel 9 órakor indul a magyarózdi Pekry-Radák kastély elől, majd Kutyfalván a Degenfeld kastélyt, Radnóton a Kornis-Rákóczi-kastélyt, Marosugrán és Kerelőszentpálon a Haller-kastélyt látogatják meg. Onnan térnek vissza Marosvásárhelyre.

A rendezvény célja a Maros megye területén található kastélyok útvonalának népszerűsítése, ugyanakkor a fenntartható turizmus, az alternatív közlekedési eszközök: kerékpár és a vonat használatára való ösztönzés.

Fotó: Pixabay

A javasolt útvonalat úgy tervezték meg, hogy bátorítsa a kastélyok körüli turisztikai szolgáltatások hálózatának kialakítását, annak érdekében, hogy a „Maros megyei kastélyok útja” minél több turistát vonzzon a megyébe.

„A Maros völgye épített örökségét tekintve különösen értékes terület, amelyet gyakran hasonlítanak a franciaországi Loire-völgyhöz. Még ha néhány kastélynak nem is volt kedvező sorsa az idők folyamán, egy ilyen eseményt fontos lépésnek tartunk küldetésünkben, hogy felhívjuk a figyelmet ezeknek az építészeti ékszereknek a hatalmas turisztikai potenciáljára” – mondják a szervezők.

A 70 kilométeres táv megtételét azoknak ajánlják, akiknek megvan az erőnléte és megfelelő felszerelése ehhez. Szántó Lóránt elmondta, a túra ezen szakaszán nincsenek ugyan kerékpárutak, de a biztonság érdekében mellékutakat és mezei utakat választottak.

Az Anteportum Egyesülettel közösen idegenvezetést is biztosítanak, Ugron Győző mutatja be az érintett kastélyokat.

A túra ingyenes, mindenkinek a saját, megbízható kerékpárjával kell mennie. A biztonságos közlekedés érdekében sisak és kesztyű viselését ajánlják a szervezők, ugyanakkor inni- és ennivalót sem árt vinni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?