banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kelemen Hunor: tévedés lenne, ha az Egyesült Államok letenne a kisebbségi jogok kivívásának támogatásáról

Ünnepi ülést tartott kedden a parlament a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség létrejöttének huszonötödik évfordulója alkalmából.

Együttes ülést tartott a két ház | Fotó: AgerpresA két ház együttes ülésén részt vettek a kormány tagjai, diplomáciai képviseletek vezetői és az üzleti szféra egyes szereplői is.

Florin Cîţu, a szenátus elnöke arról beszélt felszólalásában, hogy Románia bebizonyította, hogy megbízható partnere és szövetségese az Egyesült Államoknak, ezért aktuálissá vált, hogy Romániát is bevonják a vízummentességi programba. „Itt az ideje, hogy a románok és Románia is részese legyen ennek a programnak” – jelentette ki Cîţu.

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke azt emelte ki, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen intézett támadás egyértelművé tette, mennyire fontos a keleti szárny országai számára az USA által biztosított védőernyő, a katonai, logisztikai és hírszerzési segítség. A két ország közötti partnerség gazdasági összetevője előtt most újabb távlatok nyílnak, mivel számos amerikai vállalat jelezte, hogy Oroszországból és Ukrajnából Romániába helyezné át tevékenységét. Bizalmuk elnyeréséhez azonban a román államnak kell kecsegtető ajánlattal előállnia – szögezte le a képviselőház elnöke.

Az ülésen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kifejtette: a NATO- és az uniós tagság, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség három olyan döntés, amelynek visszafordíthatatlannak kell lennie – biztosítva a szabadságot, a jólétet, a biztonságot, a reményt és a hitet arra, hogy a jövő nemzedékei képesek lesznek egy szabadabb és biztonságosabb világban élni.Kelemen Hunor felszólalása | Fotó: Agerpres

Felszólalásában Kelemen emlékeztetett: „Az Amerikai Egyesült Államoknak fontos szerepe volt a ’90-es években a nemzeti kisebbségek jogainak támogatásában. Kulcsfontosságú pillanatokban segített leküzdeni a leküzdhetetlennek tűnő akadályokat itthon, és én biztos vagyok abban, hogy nagy hiba lenne, ha Washington ezt a célt szem elől tévesztené a továbbiakban, és azt gondolná, hogy ezen a területen nincs már több dolga.”

A felszólalások után a parlament elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben – többek között – kötelezettséget vállal arra, hogy támogatja a biztonsági intézkedések megerősítését a NATO keleti szárnyán és az euroatlanti térségben, valamint a két ország közötti együttműködés elmélyítését olyan területeken, mint a védelem, az energia, az új technológiák vagy a hibrid fenyegetések elleni védekezés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Románia és USA közötti stratégiai partnerség alapjait 1997. július 11-én fektették le, amikor az akkori amerikai elnök, Bill Clinton rövid hivatalos látogatást tett Bukarestben. Azóta a partnerség fontos kiindulópontot jelent a két ország közötti kapcsolatok, valamint Románia politikai, gazdasági, katonai és közigazgatási reformjainak támogatása szempontjából.

2011. szeptember 13-án Washingtonban elfogadták a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti 21. századi stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot, amely a két ország kétoldalú kapcsolatának fontos dokumentuma. A nyilatkozat a román–amerikai kapcsolat alappilléreit határozza meg: politikai párbeszéd, biztonság, gazdaság, emberek közötti kapcsolatok, tudomány és technológia, kutatás, oktatás és kultúra.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?