Az RMDSZ támogatja Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz

Az RMDSZ támogatja Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz. Moldova helye az Európai Unióban van – hangzott el a moldovai és a romániai parlament közös ülésén Chișinăuban, amelyen a Szövetség képviseletében Biró Rozália parlamenti képviselő, valamint Seres Dénes, az RMDSZ képviselőházi frakciójának háznagya is részt vett.

„Az Európai Uniónak egységes, erős hangra van szüksége ahhoz, hogy megvédje és megőrizze alapvető értékeit, mégpedig az emberi méltóság tiszteletét, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, az emberi jogokat, többek között a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok jogainak tiszteletben tartását. Üdvözöljük a Moldovai Köztársaság március 3-án benyújtott uniós csatlakozási kérelmét, valamint az erre vonatkozó lépéseket, amelyek határozottak” – mutatott rá Seres Dénes, az RMDSZ képviselőházi frakciójának háznagya a Románia és Moldova parlamentjeinek együttes ülésén.

Seres Dénes, Szilágy megyei parlamenti képviselő beszédében kifejtette, az RMDSZ értékeli Moldova erőfeszítéseit és támogatja az ország európai uniós integrálását: „Az elköteleződés, amelyről bizonyságot tettek ebben a rendkívül összetett folyamatban megerősíti, hogy a Moldovai Köztársaságnak az Európai Unióban van a helye. A legfőbb cél ugyanakkor a béke fenntartása, amelyet ezután is szem előtt kell tartanunk, hiszen Európa jelenleg az egyik legnehezebb időszakát éli. A világjárvány után egy olyan háborúval kell szembenéznie, amelynek nincs tétje. Egy olyan agressziónak és elfogadhatatlan tragédiának vagyunk tanúi, amely egyetlen érvvel sem magyarázható és amely ránk, európaiakra is, de az egész világra hatással van. Nagyra értékeljük az ország törekvéseit, amellyel az ukrajnai menekültválságot kezelte” – fejtette ki Seres Dénes, az RMDSZ képviseletében.

Fotó: a szenátus Facebook-oldala

Az RMDSZ háznagya a két ország parlamentjeinek együttes ülésén Románia és Moldova bilaterális parlamenti kapcsolatának fontosságát is hangsúlyozta.

Az ülésen Biró Rozália parlamenti képviselő is részt vett, aki elmondta: a Nőszervezet támogatja a Női Képviselők Platformjának megalakulását, amely lehetővé teszi, hogy a női parlamenti képviselők intézményes keretek között dolgozhassanak olyan megoldások érdekében, amelyek nagyobb védelmet és több lehetőséget kínálnak az érdekérvényesítésre.

„Kiemelt jelentősége van annak, amit Moldova tett a nők és férfiak közötti egyenlőség terén, hiszen nő az államelnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter is, illetve 40 százalékos a nők képviseleti aránya a parlamentben. Ez azonban egy folyamat része, semmiképp nem a végállomás. Most a parlamentben lévő politikai alakulatok női képviselői, a kormányon lévők és az ellenzék is egyaránt összefognak azért, hogy a nők elleni erőszakot, a családon belüli erőszakot visszaszorítsák. Példaértékűnek tartjuk összefogásukat” – hangsúlyozta Biró Rozália.

Az RMDSZ Nőszervezet Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmáról elmondta: Moldovában is hasonló fellépésre van szükség, hogy az erőszakos esetek számát visszaszoríthassák, hiszen – akárcsak Romániába – ott is aktuális probléma a nők, gyerekek, illetve a családon belüli erőszak.

Arról a tapasztalatról is beszélt, amelyet több mint 9 éves tevékenysége során szerzett a Nőszervezet, ismertette a közösségépítő tevékenységeket is, amelyeknek részben tulajdonítható az, hogy az Európai Néppárt Nőszervezetének elnökévé választották. „Gratulálok Maia Sandu államelnöknek a következetes, bátor, méltóságteljes állásponthoz, amelyet Európa politikai színterén felmutat, és Doina Ghermannak, aki az Európai Néppárt Nőszervezetének dublini kongresszusán alelnöki pozíciót szerzett” – zárta Biró Rozália.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?