FRISSÍTVE – Együttes ülést tartott Chişinăuban a román és a moldovai parlament

Együttes ülést tart szombaton a Moldovai Köztársaság és Románia parlamentje Chişinăuban. A találkozón közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a két ország ígéretet tesz arra, hogy a továbbiakban együttműködnek a kölcsönös fejlődés érdekében.

A román törvényhozó testületet Florin Cîţu, a szenátus elnöke, Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, valamint szenátorok és képviselők egy csoportja képviselte Chişinăuban.

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke a közös ülésen kijelentette, hogy Romániának és a Moldovai Köztársaságnak is „új lépéseket kell tennie”, továbbá együtt kell működniük annak érdekében, hogy mindkét ország polgárainak jobb életet biztosítsanak.

„Ma új lépést kell tennünk, és együtt kell dolgoznunk azért, hogy jobb életet biztosítsunk az általunk képviselt polgároknak. Kapcsolataink megerősítése és a Moldovai Köztársaság európai uniós tagjelölti státuszának megszerzése jelenti az alapot a cél eléréséhez. A jövőt, amelyet ma építünk, együtt kell építenünk. Azok, akik el akarnak minket választani egymástól, biztosan nem akarják polgáraink javát. Ez a közös építkezés itt, Chişinăuban kezdődik” – mondta Ciolacu.

Florin Cîțu, a szenátus elnöke szerint Moldova jövője a nagy európai családban van. „A mai közös ülésen megerősítjük az országaink közötti különleges köteléket. A Moldovai Köztársaság jövője a nagy európai családban van" – mondta Florin Cîțu a moldovai és a román parlament közös ülésén tartott beszédében.

Az ukrajnai háború kapcsán beszélt arról is, hogy Moldova példásan kezelte a menekülthullámot, de további támogatásra van szüksége az Európai Unió és a tagállamok részéről, hogy az elkövetkezőkben is helyt tudjon állni a válságban.

FRISSÍTÉS: A két parlament együttes ülésén részt vevő Maia Sandu moldovai elnök felszólalásában kiemelte, az Európai Bizottság pénteki ajánlása régóta várt eredmény a Moldovi Köztársaság számára, és országa számít Románia támogatására ebben a folyamatban.

„Az uniós tagság számunkra nem csak egy szép álom. Ez jelenti az esélyt arra, hogy demokratikus ország maradjunk, hogy tudjunk kitartani az egyre összetettebb geopolitikai környezetben, ez a legbiztosabb út a stabilitás és a fejlődés felé” – fogalmazott.

A moldovai elnök beszélt a megpróbáltatásokról is, amelyek megnehezítették az ország fejlődését, előrehaladását. „Ezek közül a legutóbbi ez a kegyetlen és igazságtalan háború a keleti határunkon, amely felerősítette Moldova számos rendszerszintű problémáját. De a nehézségek közepette is mindig ugyanazon értékek vezérelnek bennünket: nagyra becsüljük az életet, a szabadságot és a demokráciát, tiszteletben tartjuk az emberiség értékeit, és békében, jólétben akarunk élni” – nyomatékosította.

A moldovai parlament elnöke, Igor Grosu felszólalásában szintén azt hangsúlyozta, hogy az uniós integráció jelenti az egyetlen életképes megoldást a Moldovai Köztársaság számára, ez a cél vezérli őket a munkában és segíti át a kihívásokon.

Grosu köszönetet mondott Romániának, hogy akkor is kiállt a Moldovai Köztársaság védelmében, amikor az uniós intézmények és egyes tagállamok is szkepticizmusuknak adtak hangot országa uniós tagságának kilátásait illetően.

(Nyitókép: képernyőmentés)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?