Még mindig téma a házelnökök és a kormányfő kijevi látogatása

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy Nicolae Ciucă kormányfővel közösen döntöttek az ukrajnai útról, és Florin Cîţu szenátusi elnöknek a svájci és az észak-macedón házelnökkel, valamint a bolgár miniszterelnökkel volt közös programja.

Marcel Ciolacu | Fotó: AgerpresCiolacut arról kérdezték az újságírók, miért nem vett részt Florin Cîţu is azon az ukrajnai látogatáson, amelyet Ciolacu, Ciucă és Bogdan Aurescu külügyminiszter tett Kijevben. A PSD és a képviselőház elnöke azt felelte, a látogatásról az államfőt is tájékoztatták, a miniszterelnök az államfő megbízásából utazott a háború sújtotta területekre. Kifejtette: látogatásuk „egyértelmű jelzés” volt, a parlamenti és politikai többséget képviselték Ukrajnában, lévén, hogy állami funkcióik mellett Ciolacu a PSD, Ciucă pedig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét is betölti.

Azt is elmondta: Ukrajnába való elindulása előtt néhány órával telefonon értesítette erről a szenátus elnökét. Florin Cîţu szintén kapott meghívást az ukrán elnöktől, de az ő programja közös volt a svájci és az észak-macedón házelnökkel, valamint a bolgár miniszterelnökkel – magyarázta Ciolacu.

A képviselőház elnöke arról is beszélt, hogy parlamenti szintű találkozót terveznek Románia és a Moldovai Köztársaság között. „Azt hiszem, a szenátus elnökével együtt rövidesen parlamenti szintű találkozót tartunk a Moldovai Köztársasággal. Eldöntjük majd, hol legyen a helyszín, azt hiszem, Romániában lesz, még döntésre vár, hogy Iaşi-ban legyen-e” – mondta Ciolacu.

Hozzátette, az sem dőlt még el, hogy a házbizottságok mellett a parlament szakbizottságai is részt vesznek-e a találkozón. „A külpolitikai bizottságoknak mindenképpen részt kell venniük” - vélekedett a PSD elnöke. Ciolacu azt is elmondta, szeretné, ha a találkozót egy-két héten belül tető alá hoznák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?