Kánikula és viharok: 40 Celsius-fok a fővárosban és nyolc megyében – fákat döntött ki a vihar, akadozott a közlekedés, az áramellátás

Az ország északi és nyugati részén szombaton 12 megyében vörös kódú viharriadó volt érvényben.  Vasárnap kánikula várható: a hőmérséklet nyolc megyében és a fővárosban meghaladja a 40 Celsius-fokot.

Fákat döntött ki és áramszünetet okozott a vihar vasárnap Hargita megyében. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint az erős szélben az úttestre dőlt egy fa a 13B jelzésű országút Borzont és Parajd közötti szakaszán, illetve a 12C jelzésű országúton, Gyilkostó üdülőtelepen is. Az önkéntes és a katonai tűzoltók eltakarították a kidőlt a fákat. Maroshévízen autóra dőlt egy fa, és elárasztott a víz a egy pincét. Gyergyóalfaluban villámcsapás miatt kigyulladt egy villanyoszlopra rakott gólyafészek. Gyergyóditróban, Orotván, Borzonton, Gyergyócsomafalván és Bétán megrongált a vihar 38 transzformátorállomást, így mintegy 3000 fogyasztó áram nélkül maradt, számol be az Agerpres hírügynökség.

Vasárnap reggel Hargita megyében narancssárga jelzésű riasztás volt érvényben a zivatarok miatt, a lakosságot RO-ALERT üzenetben is figyelmeztették.Fotó: Arad Megyei Készenléti Felügyelőség
Maroshévíz és Palotailva között ideiglenesen leállt a vasúti forgalom a sínekre dőlt fák miatt, két személyvonat vesztegelt az állomásokon. A vasúti személyzet dolgozik a sínek megtisztításán, a törött felsővezeték és más sérült alkatrészek cseréjén.
Szatmár megyében szombat este a vihar miatt RO-ALERT riasztást adtak ki.
Arad megye nyugati részén fák törtek le és háztetők rongálódtak meg, vörös kódú figyelmeztetés volt érvényben az erős, akár 90 kilométer/órás széllökésekkel járó szélviharok miatt, míg a megye többi részén narancssárga kódú figyelmeztetés volt érvényben, és a hatóságok éjfél előtt riasztották a lakosságot. Fák dőltek autóra, épületek sérültek meg, tetőelemek, vakolatok váltak le a homlokzatokról. A legtöbb beavatkozást Aradon hajtották végre a tűzoltók.

Vasárnapra nő a vörös kódú hőségriasztás alatt álló megyék száma

A meteorológusok szerint a hőhullám a jövő hét elején a déli régiókra korlátozódik. A hőség miatt vasárnap sárga kódú figyelmeztetés van érvényben a Bánságban, Dél-Erdélyben és Közép-Moldovában, ahol a hőhullám folytatódik, de intenzitása csökken.

„Ezekben a régiókban a legmagasabb hőmérsékleti értékek általában 31 és 33 fok között lesznek. Több régióban narancssárga kódú figyelmeztetés lesz érvényben vasárnap, tartós hőhullám miatt.

„A hőség Munténia nagy részén, Moldva déli részén és helyenként Olténiában fokozódik, azokban a régiókban, ahol a hőmérséklet különösen magas lesz ezen a napon. A legmagasabb hőmérsékleti értékek általában 34 és 37 Celsius-fok között lesznek, perzselő hőség lesz, és súlyos hőkomfortérzet alakul ki, a hőmérsékleti ködindex (ITU) pedig meghaladja a kritikus 80 egységet" – írják a meteorológusok. Éjszaka, a minimum hőmérséklet 20 fok körül alakul. Vasárnap is vörös kódú figyelmeztetés van érvényben, az ANM tartós és intenzív hőhullámot, perzselő hőséget jelent Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyékben, és Vâlcea, Argeș és Dâmbovița megyék déli részén, valamint Bukarestben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?