Júliustól folyósítják az egyszeri 700 lejes támogatást a kisnyugdíjasoknak

Marius Budăi munkaügyi miniszter csütörtökön közölte, hogy a legfeljebb 2000 lejes nyugdíjjal rendelkező személyeknek juttatandó 700 lejes egyszeri támogatást július elsejével kezdődően, a nyugdíjjal együtt folyósítják.

A kedvezményezettek a nyugdíjukkal együtt kapják a 700 lejes támogatást július folyamán – mondta Budăi a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy miért 2000 lejnél vonták meg a felső határt a 700 lejes támogatás odaítélésekor, a miniszter rámutatott, hogy év elején, az első szociális csomag esetében még 1600 lejnél, az akkori átlagnyugdíj értékénél volt a felső határ, de az azóta eltelt időszakban bekövetkezett drágulások miatt újraelemezték a helyzetet, és emelték a küszöböt.

„Elemzéseink szerint 3,2 millió nyugdíjas részesül majd ebben támogatásban részesülni” – mutatott rá a munkaügyi miniszter.Fotó: Agerpres

Mint ismert, a kormánykoalíció vezetői hétfőn 1,1 milliárd euró értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot jelentett be. A kormány Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a Támogatás Romániának csomag részét képező új intézkedések a következők: kilenc hónapos hitelmoratórium biztosítása a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, amelyek pénzügyi nehézségekkel küzdenek a válság miatt; az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedének biztosítása a közszférában dolgozóknak; 700 lejes egyszeri támogatás minden olyan nyugdíjasnak, aki 2000 lej alatti járandóságban részesül. Az intézkedések július elsején lépnek hatályba.

A kormány ugyanakkor a következő intézkedéseket hozza meg az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében: a költségvetési kiadások legalább 10 százalékos csökkentése; kivételt képeznek a beruházások, bérek, nyugdíjak, szociális segélyek; az állások befagyasztása az állami intézményeknél; a költségvetési bevételek 10 milliárd lejjel való növelése; az operatív programok és az országos helyreállítási terv (PNRR) révén elérhető uniós alapok lehívásának felgyorsítása; ennek érdekében a koalíció havonta kiértékeli az EU-s alapok lehívásának helyzetét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?