banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jön az olcsó hazai étel? – Korlátozzák valamennyi romániai élelmiszer árrését

Két héten belül véglegesítik a Romániában előállított élelmiszerek árrésének felső határáról szóló új rendeletet, jelentette be szerdán Florin Barbu mezőgazdasági miniszter.

Azt szeretné, ha minden olyan romániai termékre, amelyet romániai alapanyagokból dolgoznak fel, legfeljebb 20 százalékos felső határt szabnának az árrésre, mondta a Prima TV műsorában a tárcavezető. „Két héten belül a rendelet elkészül, közvitára bocsátjuk, és azt szeretnénk, ahogyan a másik, 21 alapvető élelmiszeripari termékre vonatkozóárrés felső határáról szóló rendelet esetében is, hogy az alacsony és közepes jövedelmű romániaiak tisztességes áron juthassanak minőségi, hazai élelmiszerekhez. A rendelet minden Romániában előállított élelmiszerre kiterjed” – idézi a miniszter nyilatkozatát a News.ro.

Illusztráció: PexelsHozzátette, a korlátozás érvényességi idejét a feldolgozókkal és a kiskereskedőkkel közösen állapítják meg. „Soha nem avatkoznánk be szabályozással, ha stabil lenne a piac, és ha a polcokon tisztességes árakon kínálnák a hazai élelmiszereket” – hangoztatta Florin Barbu.

Meglátása szerint az árrést a hazai termékek esetében 20 százalékra kellene korlátozni, megakadályozva, hogy a romániai élelmiszerekre 60, 70, sőt 80 százalékos kereskedelmi adalékot számoljanak, míg az importált termékekre csak 15-16 százalékot. Példaként említette a topoloveni szilvaízt, amelynek az árrése majdnem 100 százalékos, míg a más országokból, például Görögországból vagy Franciaországból behozott szilvalekvárra legtöbb 25 százalékos adalékot számolnak. Ez azt eredményezte, hogy a külföldről behozott lekvár 7-8 lejjel olcsóbb.

Arra is kitért, azt szeretné, hogy minél több romániai termék jelenjen meg a hazai szupermarketek polcain, és ezekre egyértelműen legyen feltüntetve a származási ország.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?