banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kivizsgálják a mosószer gyanús drágulását

A Versenytanács kivizsgálja a mosószerek árának 25 százalékos emelkedését, hiszen a drágulás azután következett be, hogy a kormány bevezette az élelmiszer-árrés korlátozást, jelentette be kedden a miniszterelnök.

„A mosószerek ára 25 százalékkal emelkedett. A Versenytanács vizsgálatot indít. Már beszéltem az elnökkel” – mondta Marcel Ciolacu.
Mint ismeretes, a kormány 2023. augusztus 1-jén vezette be a 14 élelmiszerre az árréskorlátozást. Ezt utólag meghosszabbították és kiterjesztették más élelmiszerekre is.Illusztráció: Pexels
Egyes kereskedők úgy játszották ki a korlátozást, hogy 1,05 kilogrammos kukoricalisztet adtak el az egy kilogrammos helyett, amelyre az árplafon vonatkozik. Voltak akik más termékek, például mosószer, pelenka árának emelésével kompenzálták az árplafont, mutat rá az Economedia.
Az Országos Statisztikai Intézet kedden megerősítette, hogy a nem élelmiszercikkek közül a mosószerek ára emelkedett leginkább az elmúlt évben, 25,64 százalékkal. A kereskedők szerint a árrés-korlátozás tovább tolja felfele a többi termék árát.

Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke korábban a „vízágyhatásnak” nevezett piaci mechanizmussal magyarázta a jelenséget.„Ha ráülsz a vízágyra, akkor az egyik oldalon lesüllyed, a másik oldalon pedig felemelkedik. Ezt nevezik a közgazdaságtanban «vízágyhatásnak»” - mondta Bogdan Chirițoiu. Elismerte, hogy a kiskereskedők más termékek árát megemelték, hogy kompenzálják a Ciolacu-kormány által bevezetett, az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árrés-korlátozást. Meglátása szerint, ez nem jelenti a versenyjog megsértését, hanem egyszerűen alkalmazkodás a törvény feltételeihez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?