banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jön a sarkvidéki hideg

Sarkvidéki levegő érkezik Romániába, és január 8-tól, hétfőtől jelentős lesz a lehűlés a meteorológusok szerint. Jövő hét elején az éjszakai és reggeli órákban mínusz 15 Celsius-fok alá süllyednek a hőmérsékleti értékek Moldva északi felén, Kelet-Erdélyben, de a Kárpátokon belüli régiókban is. Eközben nyugtat az energiaügyi miniszter: Románia felkészült a fagyos időszakokra, a gáztárolók telítettsége majdnem 83 százalékos, csak román gázzal át fogjuk vészelni a telet.

Jelentős lehűlés következik. A sarkvidéki légtömeg hideget, havas esőt és havazást hoz, mondta el Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vezérigazgatója a Digi24-nek. Már vasárnap érezhető lesz a lehűlés, a sarkvidéki levegő január 8-tól, hétfőtől pedig fagyot és havat hoz. Január 8-16 között kitart a fagyos időjárás.

Illusztráció | Fotó forrása: PexelsA hét első felében az éjszakai és reggeli hőmérsékletek -15 Celsius-fok alá süllyednek.

Mínusz 3 fokos maximumok, vegyes csapadék

„A hőmérsékleti maximumok Moldva északi részén -10 Celsius-fok alatt lesznek, a többi régióban legfeljebb -3, -2 Celsius-fokig emelkednek. A legalacsonyabb éjszakai és reggeli hőmérséklet különösen a hét első felében -10, sőt -15 fok alatti lesz, az ország többi részén -5, -6 fok” – mondta el a meteorológiai szolgálat vezetője.    Hirtelen és jelentős hőmérséklet-csökkenés lesz, egyik napról a másikra nagyon nagy hőmérsékleti különbségekkel, hangsúlyozta meteorológus.

A nagyon hideg sarkvidéki légtömeg az évszakra jellemző jelenségeket hoz. Az északi és hegyvidéki területeken havazást, a középső területeken vegyes csapadékot is hoz, míg délen, legalábbis vasárnap többnyire eső lesz. „A lehűlés a január 8-16. közötti héten lesz jelentős, ezt követően várhatóan normális időszakba lépünk a hőmérséklet és a csapadékmennyiségek tekintetében” – tette hozzá az ANM igazgatója.

Bőven vannak gáztartalékok

A nagy fagyok hírére Sebastian Burduja energiaügyi miniszter igyekezett megnyugtatni, Románia felkészült a fagyos időszakokra. „Jön a fagy, de felkészültünk. A gáztárolók telítettsége 82,93 százalék”– mondta a miniszter. Hozzátette, a különbség a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 176 millió köbméter. Elmondta, amilyen telünk volt eddig, még ha lesz havi egy-két fagyos időszak, akkor is átvészeljük a telet kizárólag román gázzal, ami a tárolókban van, és amit még kitermelnek. „Több mint 26 millió köbmétert termelünk naponta, 40,6 millió köbméteres –mai –fogyasztás mellett” – írta szerdán Sebastian Burduja Facebook-bejegyzésében. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?