Jogszabály-módosítást sürget az EB a hulladékgazdálkodás területén

Felszólítást küldött szerdán az Európai Bizottság (EB) Romániának és további 12 uniós tagállamnak, hogy hozzák összhangba nemzeti jogszabályaikat a hulladéklerakókra vonatkozó, 2018/850-es uniós irányelvben foglalt módosításokkal – derül ki az EB közleményéből.

A 2018/850-es irányelv korlátozásokat vezet be 2030-tól minden újrafeldolgozásra vagy energetikai hasznosításra alkalmas hulladék hulladéklerakóban való elhelyezése kapcsán. Célja továbbá, hogy 2035-ig 10%-ra korlátozza a hulladéklerakókba kerülő települési hulladék arányát, ugyanakkor szabályokat vezet be a településihulladék-célértékek teljesítésének kiszámítására. Az irányelv azt is előírja az uniós országok számára, hogy hozzanak létre hatékony minőség-ellenőrzési és nyomonkövetési rendszert a hulladéklerakókban elhelyezett települési hulladék vonatkozásában.

Ugyancsak szerdán az EB felszólította Romániát és másik 16 tagállamot, hogy nemzeti jogszabályaikat hozzák összhangba a hulladékokról szóló 2008/98/EK irányelvet módosító, 2018/851-es irányelvben foglaltakkal.

Az irányelv rögzíti a kiterjesztett gyártói felelősségen alapuló rendszerek minimális működési követelményeit, és szigorítja a hulladékképződés megelőzésére vonatkozó szabályokat. Emellett új célértékeket határoz meg a települési hulladék újrafeldolgozására, és előírja, hogy 2025-ig az újrafeldolgozott települési hulladék mennyiségét legalább 55 tömegszázalékra kell növelni. A célérték 2030-ig 60 százalékra, 2035-ig pedig 65 százalékra fog emelkedni.

A harmadik felszólítás, amely Románia mellett még 12 tagországot érint, a csomagolási hulladékról szóló 2018/852-es irányelvben foglalt módosításoknak a nemzeti jogszabályokba való átültetésére vonatkozik. Az irányelv előírja az uniós országok számára, hogy hozzanak intézkedéseket a csomagolási hulladék keletkezésének megelőzése és a csomagolás környezeti hatásának minimalizálása érdekében.

A Bizottság mindhárom ügyben felszólító levelet küldött 2020 októberében az érintett tagállamoknak, most pedig indoklással ellátott véleményeket bocsátott ki, ami a kötelezettségszegési eljárás második szakasza. Az országoknak két hónap áll a rendelkezésükre, hogy válaszoljanak és meghozzák a szükséges intézkedéseket, ellenkező esetben az EB az EU Bíróságához fordulhat az ügyben.

(Címlapkép: AdobeStock)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?