Jelentős különbségek mutatkoznak a fővárosban és az ország más régióiban kezelt rákos gyermekek túlélésében

A rákos beteg gyerekek gyógyulási arányában jelentős különbségeket mutatott ki Bukarest és az ország más régiói között, valamint a városi és vidéki területek között az Ajándékozz szárnyakat (Dăruiește Aripi) Egyesület tanulmánya.

Míg Bukarestben az átlagos túlélési arány 76 százalék, addig az északkeleti és délkeleti régiókban csak 68 százalék, az északnyugati és délnyugati régiókban pedig 69 százalék. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a városon a túlélési arány 75 százalék, míg vidéken csak 67 százalék.

Az elemzett adatokban a jó hír, hogy a 14 év alatti rákos gyermekek 5 éves (a gyógyultnak tekintett időponttól számított) túlélési aránya 69 százalékról (2010-2013) 74 százalékra (2014-2017) nőtt, idézi a tanulmányt a G4Media.

Illusztráció: Pexels

A régiók és a főváros, de a vidéki és a városi különbségek leküzdésére az egyesület egy olyan Dara nevű digitális platformot hoz létre, amely úgy fog működni, mint egy közös online orvosi „rendelő", ahová a kezelőorvos meghívására „beléphet" minden olyan szakember, aki szükséges a rákos gyermek diagnosztizálásához, kezeléséhez és megfigyeléséhez. Így, amikor kilépnek a rendelő ajtaján, ahol megtudták, hogy gyermekük rákos, a szülőknek nem kell többé útra kelniük az olykor más-más megyében lévő orvosokhoz, annál is inkább, mert az idő létfontosságú a rákkezelésben.

„A tanulmány eredményei igazolják az egyesület stratégiai irányait, nevezetesen: integrált szolgáltatások fejlesztése, az összes szakember összekapcsolása egyetlen ellátócsoportba és egy hálózat létrehozása, ami meggyőződésünk szerint minden gyermek számára a maximális túlélési esélyeket biztosítja, függetlenül attól, hogy hol élnek. Ezért építünk egy innovatív eszközt, a Dara platformot, egy digitális teret, amely összekapcsolja a rákos gyermekek által igényelt összes szolgáltatást" - mondta Alina Pătrăhău, az egyesület elnöke.
A tanulmányt a szenátusban mutatták be egy rendezvényen, amelyen részt vett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, az államfő közegészségügyi kérdésekben illetékes tanácsadója, civil szervezetek, valamint a WHO és az Európai Parlament romániai irodájának képviselői.

A tanulmány az Ajándékozz Szárnyakat Egyesület által a Román Gyermekonkohematológiai Társasággal partnerségben kifejlesztett, a rákos gyermekek első adatbázisának, a Gyermekonkohematológiai Országos Regiszterének (RNOHP) adatain alapult. A nyilvántartás tartalmazza a gyermekek és fiatalok (0-19 évesek) összes új rákos esetét, amelyeket az ország összes gyermekonkohematológiára szakosodott központjában regisztráltak, és amelyek alapján a rákos gyermekeknek szóló közegészségügyi programokat dolgoznak ki, hogy a lehető legjobban megfeleljenek a beteg és családjaik igényeinek, mondta Anca Coliță, a Fundeni Klinikai Intézet vezetője.
Az RNOHP incidenciaadatai szerint a rák leggyakoribb formája a leukémia/vérrák (31%), ezt követik a limfómák (15%) és a központi idegrendszeri rákok (14%). Az esetek egyharmada 5 éves kor előtt jelentkezik. A tanulmányt az Eurocare szakembere validálta.

A tanulmány szerint a gyermekkori rák ritka betegség (10 000 rákos esetre egy eset jut), hazánkban évente átlagosan 422 gyermeket és serdülőt diagnosztizálnak.
A 2010 és 2017 között diagnosztizált esetekben az átlagos túlélés 72 százalék, szemben az európai referenciaátlagokkal: 81 százalék Európai Unió, és 71 százalék a kelet-európai átlag.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?