Jelentős anyagi károk maradtak a gyergyóalfalvi tűz után

Jelentős károkat okozott a keddi tűz Gyergyóalfaluban, amikor több gazdasági melléképület is lángra kapott. A tüzet több mint négy órás bevetés során sikerült megfékezniük a mintegy 250 hivatásos és önkéntes tűzoltónak, valamint a helyi lakosságnak köszönhetően.

A gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók mellett mindegyik gyergyószéki település önkéntes tűzoltó alakulata kivette a részét az oltásból. Sőt még Parajdról is érkezett önkéntes segítség. Továbbá Gyergyóalfalu lakói, a traktoros gazdák is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy sikerült értékes javakat megmenteni a tűztől.

Fotók: Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség  tájékoztatása szerint a tűzoltók helyszínre érkezésekor mintegy 280 négyzetméteres felületet borítottak be a lángok, és fennállt a veszély, hogy átterjednek a közeli épületekre is. A baj meg is történt: az erős szél miatt további öt gazdasági melléképület kapott hamarosan lángra, így már mintegy 1200 négyzetméteren pusztított a tűz. A lángokat 14 tűzoltóautóval, három autóciszternával és 15 traktorral oltották. Mivel a közelben nem volt elérhető korlátlan vízkészlet, a ciszternás járművekkel szállították a helyszínre a vizet.

A tűz martalékává vált hat csűrös istálló, három fásszín, két takarmánytároló, egy központi kazán, hat tonna búza, hat tonna pellet, két tonna széna, 70 szénabála, hat méter tűzifa, 11 köbméter deszka, két utánfutó, négy szekér, két bicikli, egy vetőmag szeparátor, egy malom, egy körfűrész és egy rovarölő permetező. A tűzben elpusztult továbbá két disznó, hét szarvasmarha és 15 tyúk.

A helyszínen egy férfi orvosi ellátásban részesült, mivel pánikrohamot kapott. Kórházba szállítást azonban nem igényelt.

A katasztrófavédelem szerint a tüzet egy meghibásodott vezeték miatt kialakult rövidzárlat okozta. A tűzben keletkezett kár mértéke 300 ezer lejre tehető. A megmenekített javak értéke eléri az 1,1 millió lejt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?