FRISSÍTVE - Jégkorong-világbajnokságot szerveznek jövőre a Sepsi Arénában

Sepsiszentgyörgy nem kispályán játszik: a háromszéki megyeszékhely elnyerte a jövő évi férfi divízió 1/A jégkorong világbajnokság szervezésének jogát a Sepsi Arénában. Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia, Japán, Olaszország és Ukrajna hokiválogatottja mérkőzik meg egymással 2025 április 27. és május 3. között a sepsiszentgyörgyi multifunkcionális sportcsarnokban.

„Sokan kétkedve néztek és megmosolyogtak, amikor az elmúlt napokban arról beszéltünk, hogy megpályázzuk a jégkorong világbajnokság szervezésének jogát”, mutatott rá Antal Árpád polgármester, aki felidézte, hogy hasonló módon sokan kétkedve fogadták, amikor tíz éve bejelentették, hogy a város szélén megépítik a Sepsi Arénát, amely ma már számos sport- és kulturális eseménynek ad otthont, éppen ezekben a napokban zajlik a SepsiBook könyvvásár és irodalmi fesztivál. Egy év múlva pedig a létesítmény ad otthont a jégkorong világbajnokságnak. 

„Tanulság az, hogy ne legyünk kishitűek, merjünk nagyokat álmodni és tervezni. A hoki világbajnoksággal Sepsiszentgyörgy felkerül a sport világtérképére, és nincs is más olyan sportág, ahol a román válogatott annyira közel állna hozzánk, mint a jégkorong”, állapította meg a város polgármestere.

A szerző felvétele

Antal Árpád köszönetet mondott Nagy Attilának, a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) elnökének, aki pénteken mutatta be a pályázatot a Nemzetközi Jégkorong Szövetség csehországi kongresszusán, amely a Lengyel pályázattal szemben a sepsiszentgyörgyit hirdette ki győztesnek. A polgármester köszönetet mondott Miklós Ervinnek és Kernászt Hubának, akiknek köszönhetően él a háromszéki jégkorong, és ők lobbiztak a sportinfrastruktúrákért. „Jó az irány, Szentgyörgy egyre jobb hely”, fogalmazta meg Antal Árpád.

Háromszéknek, Székelyföldnek és Romániának egyaránt jelentős sportdiplomáciai sikere a jégkorong világbajnokság szervezése, mondta Miklós Ervin. A Román Jégkorong Szövetség vezetőségi tagja, a Háromszéki Ágyúsok klubelnöke kifejtette: két éve azon dolgoznak, hogy a hazai szövetséget azok vezessék, akik ezért a sportért élnek, ebben dolgoznak. Rövid idő alatt sikerült bizonyítaniuk a sport terén, amikor az idei, bolzanói világbajnokságon remekül szerepelt a hazai válogatott, most pedig sportdiplomáciai sikert értek el, hogy Sepsiszentgyörgyre hozták a jövő évi világbajnokságot.

Fotó forrása: Háromszéki Ágyúsok

Kernászt Huba, a Királypingvinek Jégkorong Klub elnöke is arra mutatott rá, hogy rendkívüli eseménynek lesz otthona Sepsiszentgyörgy, hiszen az országban még soha nem rendeztek divízió 1/A férfi jégkorong világbajnokságot. Büszkék lehetünk és reméljük ezáltal még több székelyföldi, hazai gyerek kezd el hokizni. Bodor Lóránt, a Sepsi Aréna igazgatója arról számolt be, hogy a világbajnokság előtt néhány hónappal elkezdik átalakítani a csarnokot, hogy az alkalmas legyen a jégkorongmérkőzések megszervezésére. Antal Árpád szerint próbaképpen más jeges rendezvényeket is szerveznek a világbajnokság előtt a Sepsi Arénában.

A munka dandárja ezután kezdődik, hiszen a jégkorong világbajnokság szervezéséhez szükséges mintegy 1 millió eurót a Romániai Jégkorong Szövetségnek kell előteremtenie, illetve Sepsiszentgyörgyön és környékén biztosítani kell a hivatalos küldöttségek elszállásolását, de várhatóan számos szurkoló is érkezik majd a városba, tehát jelentős turisztikai vonzereje is lesz az eseménynek. Ugyanakkor dönteni kell a jövő évi Szent György Napok időpontjáról is, hiszen a jégkorong világbajnokság éppen arra az időszakra van kitűzve, amikor hagyományosan szervezni szokták a sepsiszentgyörgyi városnapokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?