Iohannis: az energiabiztonság megteremtése Románia és az Egyesült Államok közös célja

Klaus Iohannis államfő üdvözölte az Amerikai Egyesült Államok elnökének azon bejelentését, hogy 14 millió dollárral finanszírozzák a Romániában elhelyezendő kisméretű moduláris atomreaktorok tervezési tanulmányait.

„Üdvözlöm Biden elnök bejelentését a Románia és az Egyesült Államok közötti energetikai együttműködésről, amely 14 millió dollárt biztosít a romániai moduláris reaktorok programjának új szakaszára. Az energiabiztonság megteremtése a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség közös célja” – írta Iohannis a Twitterre.

A Fehér Ház vasárnap jelentette be a honlapján, hogy az USA kormánya a NuScale Power LLC céggel közösen 14 millió dollárt biztosít az első romániai kisméretű moduláris reaktor (SMR) megvalósításához szükséges mérnöki és tervezési tanulmányok támogatására. A beruházás célja a tiszta energiára való átállás felgyorsítása, Európa energiabiztonságának megerősítése és több ezer munkahely teremtése, a nukleáris biztonság legmagasabb szintű normái és az atomsorompó-szerződés tiszteletben tartása mellett - olvasható a Fehér Ház tájékoztatásában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?