Ingyenes méhnyakrákszűrést végeznek Maros megye településein

Az egészségügyi szakemberekből álló mobil karaván segítségével márciusban is folytatódik a méhnyakrákszűrés Maros megye vidéki térségében.

Március 15-től a hónap végéig Ákosfalván, Nyárádgálfalván, Balavásáron, Nyárádkarácsonban és Nyárádtőn ingyenes vizsgálatra, valamint orvosi konzultációra lehet jelentkezni. A szakorvosok minden 24-29 éves nő jelentkezését várják a szűrésre. 

A projekt kezdeményezői szerint ingyenes Babeş-Papanicolaou szűrési módszert végeznek, ami a HPV-teszt mellett a leggyakrabban használt módszer a méhnyakrák kiszűrésére. Ezzel egyidejűleg minden szombaton, 12.00 és 16.00 óra között megáll a karaván a marosvásárhelyi Mureş Mall bevásárlóközpontban, ahol ingyenes screeninget végeznek az egészségügyi szakemberek – tájékoztatott Mariana Negoiţă, a projekt kommunikációs vezetője.

„Egészségükre való tekintettel felhívjuk a 24-29 évesek célcsoportjába tartozó nőket, hogy törődjenek egészségükkel és vegyenek részt az ingyenes méhnyakszűrésen. Ez a program a méhnyakrák megelőzésének fontosságát népszerűsíti, és a betegség korai felismerését célozza meg. Mivel márciusban a nőket ünnepeljük, ezért az ünneplés mellett azt javasoljuk a nőknek, hogy ne hagyják ki ezt a szűrési lehetőséget, hiszen sokkal könnyebb megelőzni a betegséget, mint kezelni”- hangsúlyozta Mariana Negoiţă.

A méhnyakrák kiszűrésére létrehozott mobil karaván eddig Mezőméhes, Mezőrücs, Mezőbánd, Marosoroszfalu, Mezőgerebenes, Náznánfalva, valamint Szászrégenben fordult meg.

A mobil karaván programja március 15 és 29-ike között a következő:

  • Március 15, 16.00 órától - Ákosfalva;
  • Március 17, 16.00 órától - Nyárádgálfalva;
  • Március 22, 16.00 órától- Balavásár;
  • Március 24, 16.00 órától-Nyárádtő;
  • Március 29, 16.00 órától-Nyárádkarácson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?