„Házhoz viszik” a méhnyakrákszűrési vizsgálatot

Az országos méhnyakrákszűrési program keretében használandó, minden szükséges felszereléssel ellátott nyolc mobil egységet vásárolt az egészségügyi minisztérium. 

A szaktárca szerdai közleménye értelmében a különleges járművekkel a cél elérhetővé tenni a méhnyakrákszűrési programot a hátrányos helyzetű térségekben élő nők számára is. 

A járműveket az országos programban részt vevő hét kórházhoz juttatják el, így - többek között - a kolozsvári Prof. Dr. Ion Chiricuţă Onkológiai Intézethez, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz és a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházhoz is kerül egy-egy. 

Az egészségügyi minisztérium hét országos szűrőprogramot indított el egy 193 millió euró értékű, európai uniós finanszírozású projekt keretében. Ezek a méhnyakrák, a mellrák, a vastagbél- és végbélrák, a tuberkulózis, valamint a hepatitisz korai felismerését, diagnosztizálását és korai kezelését teszik lehetővé, valamint a szív-érrendszeri és terhességi szűrővizsgálatokra terjednek ki - emlékeztet a közlemény, hozzátéve, hogy a méhnyakrákszűrési programra 47 millió eurót szánnak. 

Kimaradt?