Így néz ki a Románia által vásárolt Black Hawk helikopter

Az idei év végéig kell Romániának megkapnia azokat Black Hawk helikoptereket, amely legyártására még 2021-ben írták alá a keretegyezményt. Adrian Câciu, az európai befektetésekért és projektekért felelős miniszter többedmagával munkalátogatást tett abban a lengyelországi gyárban, ahol ezeket a többhasznú gépeket gyártják.

A tárcavezető szombaton Facebook-oldalán videófelvételt is közölt a helikopterekről, amelyekből bejegyzése alapján hatot kell a cégnek év végig leszállítania. A felvételen látszik, hogy a helikoptereket piros színben gyártják le, hogy az illeszkedjen a romániai katasztrófavédelem flottájába.

„Szakembereink ellenőrzik, hogy hogyan áll a projekt” – magyarázta. Hozzátette, hogy az országos katasztrófavédelmi felügyelőség számára rendelt légi járművek komplex járművek, bevethetők lesznek majd a különféle kereső- és mentőakciókon, beleértve a tengeri mentést is, de súlyos állapotban levő sérültek szállítására, teherszállításra és erdőtüzek oltására is alkalmasak.

A beruházás 270 millió euróba kerül. Az első szakaszban hat újgenerációs helikoptert szállít le az év végéig a PZL Mielec vállalat a katasztrófavédelemnek, hogy utána egyet a Román Rendőrség kapjon. További öt helikoptert jövőre szállítanak le abból a tizenkettőből, amelyre 2021-ben a Belügyminisztérium megkötötte a keretegyezményt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?