Black Hawk helikoptereket fognak szervízelni Romániában

Ennek az előzménye az, hogy a Belügyminisztérium ilyen helikoptereket vásátolt a Lockheed Martintól.

Közös karbantartó és szerelő egységet hoz létre Romániában az amerikai Lockheed Martin és a helyi Aerostar, írja az economedia.ro. A Black Hawk helikopterekre szakosodott központ Bákóban üzemel majd, a tervek szerint az idei év folyamán nyitják meg.Fotó: PZL Mielec

A szervízelési központ létrehozása annak a szerződésnek a folyamodványa, melynek értelmében Románia 12 darab S-70 Black Hawk helikoptert vásárol az amerikai nagyvállalattól 269 millió euró értékben. A légi járműveket a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) kapja meg, mentési feladatokra szánják őket.

A megrendelt helikoptereket a lengyel PZL Mielec gyártja le, az első hét darab az idei év folyamán meg fog érkezni.

A Black Hawk valószínűleg a világ legismertebb helikoptere, amihez nagyban hozzájárult a Black Hawk Down című, magyarul A Sólyom végveszélyben címmel játszott, megtörtént eseményeken alapuló akciófilm is. A légi járművet az amerikai hadsereg megrendelésére fejlesztették ki, első típusát 1979-ben állították hadrendbe.

Azóta több lépcsőben továbbfejlesztették, számos változatát gyártják, alkalmas csapatszállításra, elektronikus hadviselésre és légi mentésre is. Létezik egy VIP-személyek szállítására kifejlesztett változat is, melyből egy a mindenkori amerikai elnök rendelkezésére áll.

A 2021 novemberében megkötött szerződés értelmében a Belügyminisztérium nem felfegyverzett modellt vásárol. A szervízelési központban hazai szakemberek fognak dolgozni, akiket a Lockheed Martin kaliforniai képzési központjában kapták meg a szakképesítést.

Kapcsolódók

Kimaradt?