Idősotthon-botrány: házi őrizetbe helyezték a Godei testvéreket

A bukaresti táblabíróság szerdai döntése értelmében házi őrizetbe kerül Ştefan Godei, annak a voluntari-i idősotthonnak az adminisztrátora, ahol a gondozottakat embertelen körülmények között tartották.

Házi őrizetbe helyezik Ştefan Godei testvérét, Daniel Godeit, valamint az Ilfov megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkatársát, Andrei-Răzvan Ticut is. Eddig mindhárman előzetes letartóztatásban voltak.

A döntés jogerős.

A bántalmazott idősek | Fotó: investigatiimedia.ro

Július elején több mint száz idős személyt mentettek ki a rendőrök és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei három voluntari-i öregotthonból, miután kiderült, hogy bántalmazásnak, éheztetésnek voltak kitéve, és ingyenmunkára kényszerítették őket.

A nyomozók szerint 2020 novemberében alakult meg Ilfov megyében az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit éheztette, kihasználta, bántalmazta, embertelen körülmények között tartotta és fizetség nélküli munkára kényszerítette. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg a bűnszervezetek áldozatai.

A környéken élő lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy az idősotthon lakói „körülbelül két éve” voltak ilyen helyzetben, „meztelenül jöttek a kerítéshez”, és pénzt vagy élelmiszert kértek a járókelőktől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?