banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ideiglenes megoldás: három napra újra lesz fűtés és meleg víz Temesváron

Dominic Fritz temesvári polgármester csütörtök délután közölte, hogy ideiglenesen találtak egy gázszolgáltatót, amely november elsejéig biztosítja a földgázt a Colterm távfűtési vállalatnak, így a több mint 53 000 fogyasztó hamarosan fűtéshez és meleg vízhez jut.

A városháza közleménye szerint műszaki okok miatt néhány órát igénybe vesz, amíg felmelegednek a fűtőtestek a hőszolgáltatás leállítása által érintett temesvári lakásokban. „És sajnos ez csak ideiglenes megoldás, az új szolgáltató csupán november elsejéig szóló szerződést írt alá, tehát hétfő reggel 7 óráig biztosított egyelőre a távfűtés. Mivel a szolgáltatott földgáz mennyisége korlátozott, a rendszer is csak minimális szinten fog működni a három nap alatt” – idézte a polgármestert a közlemény.

Dominic Fritz arra is kitért, hogy a városi tanács ezen a héten további 8 300 000 lejt utalt ki a Coltermnek a korábban biztosított 142 000 000 lej mellett, ami szerinte rekordösszegnek számít. Emlékeztetett, hogy a gázárak eddig soha nem látott mértékű robbanása valódi veszélybe sodorta az amúgy is óriási bajban lévő romániai távfűtési vállalatokat. A teljes helyi költségvetés már nem elegendő ezeknek a költségeknek a fedezésére – szögezte le.

A polgármester csütörtök reggel azt közölte, hogy nem sikerült a szerződést kötni a Colterm távfűtési vállalatnak szállítandó gázról. Az elöljáró emberséges hozzáállást kért a szolgáltatóktól Temesvár gázellátásának biztosítása érdekében.

Dominic Fritz a Facebookon számolt be arról, hogy szerda este 18 órakor telefonon értesítette az a gázszolgáltató, amellyel – az energiaügyi miniszter közvetítésével – sikerült szóban ideiglenesen megállapodni, hogy mégsem hajlandó aláírni a szerződést. „Mindezt azok után, hogy 12:30-kor beleegyezett az ideiglenes megoldásba, és megbeszéltük, hogy nyilvánosságra hozhatjuk az egyezséget” – tette hozzá Fritz.

Alin Nica, a Temes megyei tanács elnöke az Agerpresnek szerdán azt mondta, az energiaügyi miniszter segítségével megoldást talált a távfűtés újraindítására Temesváron, és már az este folyamán lesz fűtés és meleg víz a lakásokban, a kórházakban és iskolákban egyaránt. A tanácselnök szerint az önkormányzat felügyelete alatt működő, fizetésképtelenné vált temesvári Colterm távfűtési vállalatnak az elkövetkező két hétben az OMV Petrom gáztermelő vállalat fogja szolgáltatni a földgázt, sokkal alacsonyabb áron, mint ahogy az E.ON gázszolgáltató kínálta volna.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?