Hivatalos: 28 év börtönbüntetésre ítélték a Szent Ferenc Alapítvány gyerekeket szexuálisan bántalmazó volt nevelőjét

Megszületett az ítélet: 28 év letöltendő börtönbüntetést kapott K. Sz. a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői és kászonimpéri otthonban történt, gyermekek ellen elkövetett bántalmazások ügyében. A hajdani nevelőt alapfokon 30 év börtönbüntetésre ítélték még tavaly júliusban.

A bíróság a végleges döntésben a lehető legnagyobb, nemi erőszak esetében kiszabható büntetést szabta meg – 10 évet, majd ehhez hozzácsatolta a többi bűncselekmény elkövetéséért kiróható büntetés 1/3-át (6 év egy áldozat ellen elkövetett szexuális bántalmazásért, 4 év 9 áldozat ellen elkövetett szexuális bántalmazásért, 6 hónap 4 áldozat ellen elkövetett megrontásért, 1 év 5 áldozat ellen elkövetett megrontásért és 5 év egy áldozat testi épségének a veszélyeztetéséért). Ez összesen 54 év, amelynek az egyharmada 18 év. Ezt a nemi erőszakért kirótt 10 évvel összevonva kapta meg K.Sz a letöltendő 28 évet.

A végleges döntés alapján a kétrendbeli nemi erőszakból csupán egy elkövetése miatt találta bűnösnek K.Sz-t a bíróság, illetve egy áldozat ellen elkövetett szexuális bántalmazás és egy másik áldozat megrontása vádját találta megalapozatlannak a bíróság.

Képernyőmentés: a bíróság ítélete

Mint ismert, a vádhatóság szerint K. Sz. összesen 36 bűncselekményt követett el tíz év alatt, 2007 és 2017 között. Előbb a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként a rábízott gyermekek ellen. A sértett felek száma tizenöt, mindannyian fiúk, és mindegyikük kiskorú volt (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) az elszenvedett szexuális és fizikai abúzusok időpontjában.

Az ügyészek szerint a vádlott két gyermeket megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet „megrontott”, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét abban az időszakban, amikor a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja volt. A kiskorúak egy részének több típusú – szexuális és fizikai – abúzust is el kellett szenvednie az akkori nevelőjétől, derül ki a vádiratból.

A kászonimpéri gyermekotthon felújítás előtt | Fotó: Markolaci / Wikimedia Commons

Az Azonnali beszámolója szerint az egyik fiú tanúvallomásában elmondta, hogy K. Sz. többször pornófilmek nézésére kényszerítette őt. A kisfiú hiába mondta, hogy nem szeretné nézni, K. Sz. megfenyegette, hogy megöli őt is és családját is, ha nem teszi, illetve ha beszélni mer róla bárkinek. Egy másik vallomás szerint időnként másik kisfiúval együtt kellett az ágyban feküdniük, és K. Sz többször is megmutatta a nemi szervét nekik, de elmesél durva bántalmazó eseteket is, például hogy K. Sz. egy seprű nyelével ütlegelte. Egy másik gyereknek pedig betörte a fejét egy műanyag kalapáccsal. Egy másik áldozat például a kéretlen érintéseken túl arról is beszámolt, hogy egyszer a nevelő kényszerített egy gyereket, hogy megegye a saját székletét, mivel mérges lett, hogy az illető bekakált. Egy másik gyerek egyenesen azt állítja, iskolába indulás előtt K. Sz. minden reggel megmutatta a gyerekeknek a péniszét. Egy szellemi fogyatékkal élő kisfiú volt a legsebezhetőbb, aki még beszélni sem tudott. Többen beszámoltak róla, hogy K. Sz. többször az ablakpárkányra ültette, és becsukta mögötte az ablakot, volt, hogy úgy, hogy a ruháját becsípte, hogy ne tudjon kiesni.

A végleges bírósági döntést Böjte Csaba ferences szerzetes, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője Facebook-oldalán ismertette:

A bíróság honlapján egyelőre csak az ítélet jelent meg, a határozat és annak indoklása még nem került fel.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: Adobe Stock) 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?